Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.11.2012.

Održana vežba „Jesen 2012“



Pokazna vežba slušalaca 3. klase za rezervne oficire sanitetske i veterinarske službe na dobrovoljnom služenju vojnog roka „Jesen 2012” održana je danas na Vojnomedicinskoj akademiji. Vežba je održana u okviru završnog logorovanja koje je počelo 16, a završava se 23. novembra.

Dvadeset jednom lekaru i stomatologu i sedmorici veterinara su u realizaciji vežbe, pored nastavnika Medicinskog fakulteta VMA Univerziteta odbrane, pomagali i kadeti treće godine Medicinskog fakulteta VMA, koji su bili u ulozi markiranata. Veliku pomoć pružili su im i pripadnici Centra za sanitetsku taktiku.

Komandant logorovanja i pokazne vežbe bio je potpukovnik prof. dr Milan Petronijević, a vežbu su pratili predstavnici Uprave za vojno zdravstvo, Generalštaba, Vojne akademije, Centra za mirovne operacije, vojnomedicinskih centara, nastavnici VMA i Medicinskog fakulteta VMA, načelnici organizacionih jedinica.

Tema je bila zdravstvena podrška odreda Vojske Srbije u mirovnij misiji UN, a cilj da slušaoci provere stečena znanja i steknu nova znanja i iskustva u sprovođenju i komandovanju sanitetskim i veterinarskim jedinicama u mirovnim operacijama UN, u organizaciji rada po sanitetskim etapama, pružanju medicinske pomoći povređenima i obolelima, te u sagledavanju specifičnosti u organizaciji zdravstvene podrške u mirovnoj operaciji UN.

Vežba se odvijala na četiri radne tačke: od amfiteatra VMA, gde su prisutni upoznati sa temom i detaljima vežbe, a i telemedicinske komunikacije na liniji VMA i vojna poljska bolnica, preko rada Mobilne toksikološko-hemijske ekipe VMA u suzbijanju dejstva terorističkog napada izazvanog sarinom na policijsku stanicu i zbrinjavanja povređenih i obolelih, zatim prikaza rada u odeljenjima vojne poljske bolnice do poslednje tačke – evakuacije vazdušnim putem sa heliodroma VMA.

Na kraju vežbe, brigadni general Marijan Novaković, načelnik Vojnomedicinske akademije je rekao:

– Vežba je bila uspešna. Slušaoci su izuzetno motovisani, vredni i radni i spremni da sve što su naučili primene u praksi. Raduje nas činjenica da još uvek ima svršenih lekara, stomatologa i veterinara koji služe dobrovoljno vojni rok, koji se vojno edukuju i koju će ta znanja primeniti i u ustanovama u kojima budu radili. Verovatno će se deo njih aktivirati i dalje biti u službi Vojske Srbije.

I komandant vežbe, potpukovnik prof. dr Milan Petronijević je pohvalio slušaoce:

– To su mladi ljudi koji zaista pokazuju veliki entuzijazam i zalaganje. Ne prilaze zadacima na način da ih samo odrade, već se trude da sve urade kako treba. To su i danas pokazali.