Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.11.2012.

Naučni skup „Projektni menadžment i operacije Vojske Srbije“



U Vojnoj akademiji danas je održan naučni skup i okrugli sto o temi „Projektni menadžment i operacije Vojske Srbije“. Skup je otvorio načelnik Vojne akademije general-major Mladen Vuruna, koji je tom prilikom istakao želju da skup postane tradicionalan.

- Centar za istraživanje nauka odbrane i menadžmenta, koji je formiran u Vojnoj akademiji i okuplja istraživače iz oblasti nauka odbrane, realizuje projekat pod nazivom «Racionalizacija procesa odlučivanja u vojnom menadžmentu primenom standardnih operativnih procedura». Današnji skup proizašao je iz ovog projekta prvenstveno s namerom da se razjasne određena pitanja u okviru operacija Vojske Srbije i da se objasni neposredna veza s projektnim menadžmentom koji predstavlja osnovu uspešnosti realizacije operacija Vojske bilo koje vrste, rekao je general Vuruna.

On je istakao značaj skupa, ne samo za afirmaciju fundamentalne, već i razvojne i primenjene nauke i da će skup dati doprinos riznici naučnih dostignuća, ali i podići na viši nivo dignitet nauke i istraživanja, posebno u domenu projektnog menadžmenta i odbrambene delatnosti, odnosno operacija Vojske Srbije.

Tematski skup predstavlja nastavak prakse organizovanja naučnih i stručnih skupova u toj vojnoj visokoobrazovnoj instituciji. Organizator susreta je Centar za istraživanja u oblasti nauka odbrane i menadžmenta, jedan od tri istraživačka centra akademije, a učestvuju stručnjaci iz oblasti projektnog menadžmenta i operacija Vojske.

Na skupu je predstavljeno 14 radova, objavljenih i u zborniku, čiji su autori stručnjaci Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, obrazovnih i naučnoistraživačkih ustanova.

Diskusije i autorski radovi s okruglog stola doprineće primeni naučnog znanja iz projektnog menadžmenta u oblasti planiranja i upravljanja operacijama.