Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
29.10.2012.

Ansambl „Stanislav Binički“ u Trstu



Umetnički ansambl Ministarstva odbrane Republike Srbije „Stanislav Binički“ i Akademski hor „Collegium musicum“ iz Beograda, održali su sinoć koncert u italijanskom gradu Trstu.

Koncertu su prisustvovali predstavnici italijanske Vlade, ambasade Republike Srbije u Italiji, grada Trsta, zajednice Srba i sveštena lica.

Nastup u čuvenom Teatru „Verdi“, najstarijem pozorištu u tom gradu, izveden je u organizaciji Srpske pravoslavne crkvene opštine Trst i grada Trsta.

Gradonačelnik grada na severu Italije Roberto Kosolini, pred nastup je rekao da je koncert izuzetna prilika za upoznavanje srpske kulture, ne samo za predstavljanje srpske umetnosti pred srpskom zajednicom već i pred Italijanima.

- Očekujem koncert koji ima višestruku vrednost, pre svega zbog integracije srpske zajednice, ali i zbog ujedinjenja različitih kultura. Trst ima kosmopolitski karakter jer je bio Evropa pre nego što je ona i postojala, poručio je gradonačelnik Kosolini.

Načelnik Ansambla potpukovnik Stanislav Stojiljković rekao je da je ideja o nastupu u Trstu nastala pre dve godine.

- Sa mnogo emocija mogu da kažem da je koncert bio uspešan, a više je razloga za to. Prvo, došli smo našim ljudima da predstavimo muziku koju sviramo, a drugo je nastup u ovakvom zdanju, minijaturnoj Milanskoj skali, rekao je potpukovnik Stojiljković.

Pod dirigentskom palicom majora Igora Mitrovića, Pavla Medakovića, Darinke Matić-Marović i Dragane Jovanović, kao solisti na koncertu nastupili su Suzana Šuvaković Savić – sopran, Iva Profaca – mecosopran, Janko Sinadinović – tenor, Miodrag Jovanović – bariton, zatim Bora Dugić – frula i Slobodan Prodanović – harmonika.

Program je otvoren intoniranjem himni Republike Srbije i Republike Italije.

Koncert u Trstu posvećen je srpskim starogradskim pesmama i marševima među kojima su „Marš kralja Aleksandra“, „Srpski valcer“, „Kraljevo kolo“, zatim „Merakli čoček“, „Igrale se delije“, „Tamo daleko“ i druge.