Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.10.2012.

Održana generalna proba za Dan visokih zvanica na vežbi „Reka 2012“



Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković sa zamenikom načelnika GŠ VS general-majorom Milanom Bjelicom i saradnicima obišao je danas deo jedinica Vojske Srbije raspoređenih u Titelu, gde je realizovana generalna proba Dana visokih zvanica, koji će se u okviru združene vežbe „Reka 2012“ održati u Titelu, u četvrtak 25. oktobra.

Učesnici vežbe, koja se realizuje na 48 lokacija širom Srbije, tada će državnom rukovodstvu, stranim vojnim predstavnicima, medijima i građanima predstaviti deo sposobnosti u zaštiti i spasavanju stanovništva od posledica i nesreća izazvanih poplavama.

General Diković odao je priznanje svim učesnicima, napomenuvši da je reč o vežbi visokog rizika, te da u prikazu sposobnosti svi angažovani pre svega moraju voditi računa o bezbednosti.

U vežbi učestvuju pripadnici Vojske, Sektora za vanredne situacije MUP, Crvenog krsta Srbije i Gorske službe spašavanja, a u vežbi planiranoj za Dan visokih zvanica biće angažovani i pripadnici Žandarmerije i Helikopterske jedinice MUP.

Hiljadu i tri stotine ljudi, od 22. do 25. oktobra, obučava se i uvežbava u operacijama podrške civilnim organima u suprotstavljanju neoružanim pretnjama bezednosti, komandovanju snagama u operacijama i koordinaciji aktivnosti u sprovođenju zajedničkih operacija iz domena treće misije Vojske Srbije.

Rukovodilac vežbe „Reka 2012“ je general-major Goran Radovanović, komandant vežbe je pukovnik Saša Stefanović, a snagama angažovanim u prikazu operativnih sposobnosti na Danu visokih zvanica komandovaće pukovnik Željko Petrović, pomoćnik za operacije Združene operativne komande VS.