Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.10.2012.

Sanitetski tim Vojske Srbije putuje u DR Kongo



Sanitetski tim za vazdušnu i medicinsku evakuaciju, koji u svom sastavu ima dva lekara i četiri medicinska tehničara, putuje sutra u Demokratsku Republiku Kongo gde će zameniti naš tim koji u misiji Ujedinjenih nacija MONUSCO boravi od aprila ove godine.

Naše mirovnjake primio je danas u Generalštabu zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Milan Bjelica. Prijemu je prisustvovao i načelnik Centra za mirovne operacije pukovnik Jelesije Radivojević.

Major Vasilije Bošnjak, major Dušan Šofranac, stariji vodnik Ivan Živković, stariji vodnik Ivan Jovanović, vojni službenik Hana Romanov i vojni službenik Jelena Ruskaji, koji sutra putuju u DR Kongo, čine srpski sanitetski tim sa primarnim zadatkom sanitetske evakuacije povređenih i obolelih vazdušnim putem u okolne zemlje prema odluci UN.

Mirovna misija Ujedinjenih Nacija u DR Kongo - MONUSCO uspostavljena je novembra 1999. godine Rezolucijom Saveta bezbednosti. Ovo je devetnaesta rotacija sanitetskog tima za evakuaciju vazdušnim putem (AMET) Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji je u ovoj mirovnoj misiji angažovan od 7. marta 2003. godine.