Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.09.2012.

Sastanak ministra Vučića sa ministrom odbrane Republike Kipar



Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić sastao se danas u Nikoziji sa ministrom odbrane Republike Kipar Demetrisom Eliadesom.

Na početku sastanka ministar Vučić je naglasio potrebu za razvojem vojno-ekonomske saradnje, predložio izvoz našeg naoružanja i municije na Kipar i pozvao kiparskog kolegu da poseti fabrike namenske industrije u Srbiji.

Vučić je izrazio zahvalnost Vlade Republike Srbije za principijalni stav Kipra u odnosu na kosovsko pitanje i istakao važnost kiparske podrške u procesu priključenja Srbije Evropskoj uniji.

„Srbi su ne samo dobri partneri, nego i prijatelji i to je stav celog naroda, a ne samo kiparske vlade“, izjavio je Eliades i naglasio podršku Srbiji na putu ka Evropskoj uniji. On je tokom sastanka istakao da Kipar nikada neće priznati Kosovo i da je to pitanje principa, ali i međunarodnog prava.

Ministar Eliades je iskazao pesimizam povodom rešavanja kiparskog pitanja i zahvalio se ministru Vučiću na učešću pripadnika Vojske Srbije u mirovnoj misiji Ujedinjenih nacija na Kipru istakavši da su srpski vojnici među najboljima.

Vučić je ovim sastankom započeo trodnevnu posetu Kipru gde učestvuje na sastanku ministara odbrane Evropske unije. Na marginama sastanka on će imati bilateralne susrete sa osam ministara odbrane zemalja Evropske unije i zemalja kandidata.

Tokom ove posete, ministar Vučić posetiće i kontingent Vojske Srbije angažovan u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija UNFICYP na Kipru i sastati se sa šefom Misije i načelnikom štaba snaga UNFICYP.