Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.09.2012.

Ministar Vučić – Nemačka je naš strateški partner



Prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić sastao se danas u Berlinu sa vicekancelarom i ministrom privrede i tehnologije Filipom Roslerom.

Ministar Vučić je na početku sastanka ukazao na značaj daljeg jačanja političkog dijaloga između Srbije i Nemačke na najvišem nivou i izrazio interesovanje za intenziviranje parlamentarne saradnje dve države.

Posebno je naglasio važnost unapređenja ekonomskih odnosa u oblasti energetike, infrastrukture i autoindustrije.

Ministar Vučić je nemačkim kolegama ukazao na značaj podrške koju Nemačka pruža Srbiji na putu ka Evropskoj uniji.

„Srbija je čvrsto opredeljena za unapređenje ekonomske saradnje i posvećena sprovođenju i implementaciji reformi, jačanju pravne države, kao i borbi protiv kriminala i sistemske korupcije“ istakao je ministar Vučić.

Rosler je naglasio da su Nemačka i njene kompanije zainteresovani za unapređenje saradnje i da očekuje od Srbije jačanje pravnih okvira za poslovanje i ostvarivanje makroekonomske stabilnosti.

Nakon sastanka potpisan je i Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti energetike. Sporazum su potpisali predstavnici Elektroprivrede Srbije i Nemačke kompanije RWE (Rheinisch – Westfalisches Elektrizitatswerk) uz prisustvo potpredsednika srpske i nemačke vlade.

Ministar Vučića će u Berlinu, uz najveće državne počasti, u ime ministra odbrane Nemačke, primiti i parlamentarni državni sekretar Kristijan Šmit.