Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
07.09.2012.

General Entaher posetio Univerzitet odbrane



Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Austrije general Edmund Entaher, posetio je danas sa saradnicima Univerzitet odbrane u Beogradu.

Izražavajući zadovoljstvo zbog posete visokog gosta Rektoratu ove renomirane obrazovne institucije, prorektor Univerziteta, pukovnik prof. dr Jan Marček rekao je da ova institucija, uprkos činjenici da je osnovana pre godinu i po dana, pa je praktično – najmlađi univerzitet u Srbiji, ima veliki značaj, kako za Ministarstvo odbrane, tako i za državu Srbiju.

Univerzitet odbrane gostima je predstavila prorektorka za naučno – istraživačku delatnost prof. dr Mirjana Životić – Vanović, koja je podsetila da je ustanovu osnovala Vlada Republike Srbije, te da danas ona ima oko tri stotine asistenata i profesora.

– Kod nas se školuje oko 900 kadeta i studenata na 20 studijskih programa, a iako smo mladi po godini osnivanja, tradicija vojnog obrazovanja u Srbiji je duga preko 160 godina, i seže u daleku 1844. godinu, kada je osnovana Prva vojna bolnica, rekla je profesorka Životić - Vanović.

Pukovnik prof.dr Goran Dikić, prorektor za među univerzitetsku i međunarodnu saradnju Univerziteta odbrane, podsetio je članove visoke delegacije Generalštaba Oružanih snaga Austrije, na primere saradnje obrazovnih institucija Republike Austrije i Srbije, na njen tok i konkretne vidove, i, kao posebno značajan projekat, pomenuo štampanje srpsko – nemačkog rečnika vojne terminologije.

Goste je zanimalo kakve su potrebe sistema za vojnim lekarima koji se školuju na Univerzitetu, kao i koliko su budući lekari dužni da rade u sistemu odbrane, po završetku školovanja.