Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.09.2012.

Pomoć Vojske u gašenju požara na Tari



Pripadnici Vojske Srbije raspoređeni u garnizonu Valjevo poslednjih dvanaest dana nalaze se na planini Tari gde, u okviru treće misije Vojske Srbije, sa vatrogasno-spasilačkim jedinicama, Žandarmerijom i operativnim timom Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije učestvuju u gašenju požara.

Prema rečima komandanta Drugog centra za obuku u Valjevu pukovnika Dragoslava Sladakovića, koji komanduje timom Vojske na Tari, u toku jučerašnjeg dana požar je lokalizovan, a u tome su, osim pripadnika jedinica Komande za obuku učestvovali i vojnici jedinica Komande Kopnene vojske i deo Komande Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

- Na lokalitetu koji obuhvata 2.100 hektara, u gašenju požara učestvovalo je 210 ljudi sa 42 motorna vozila i 13 cisterni sa vodom. Trenutno se radi na kontroli osmatranja i patroliranja duž linije požara, kao i na povremenom dogašavanju, ističe pukovnik Sladaković napominjući da je situacija stabilna i da nema više opasnosti.

Tokom proteklih dvanaest dana vojnici su na terenu provodili 24 časa uz povremene smene. Osim malobrojnih puteva koji su već postojali u oblasti požara, pripadnici Vojske Srbije sečenjem šuma prokrčili su i puteve neophodne za gašenje požara.

Najveći problem s kojim su se suočili bio je požar koji se rasplamsao u noći u subotu na nedelju u oblasti sela Stolac. Odlučnom akcijom vojnika, smeštenih na Kršajnskom visu, sprečeno je da se požar proširi na selo Kremna, hotel Omoriku i Mitrovac na Tari.
photoFOTOGALERIJA