Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.09.2012.

Ministar odbrane razgovarao sa ambasadorom Kraljevine Holandije



Prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa ambasadorom Kraljevine Holandije Lorenom Luisom Stokvisom.

Ministar Vučić je istakao da je jedan od ciljeva nove Vlade ubrzanje procesa evropskih integracija i unapređenje regionalne saradnje. On je zahvalio na podršci Kraljevine Holandije u reformi sistema odbrane.

Vučić je naglasio da će se saradnja u oblasti odbrane i u narednom periodu težišno odvijati kroz razvoj podoficirskog kora, primenu humanitarnog prava u oružanim sukobima, civilno-vojnu i saradnju u domenu rodne ravnopravnosti.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije nastaviće da unapređuju saradnju u okviru Programa Partnerstvo za mir.

Tokom sastanka razmenjena su mišljenja o neophodnosti zajedničke borbe protiv organizovanog kriminala, sistemske korupcije, kao i efikasnijoj koordinaciji rada bezbednosnih službi.

Ambasador Stokvis je izrazio spremnost za unapređenje ekonomske saradnje dve zemlje i neophodnost stvaranja uslova za značajnije strane investicije, uz adekvatno definisani pravni okvir i procedure kao i za nastavkom saradnje u oblasti odbrane.