Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
08.08.2012.

Projekat „Humanitarna asistencija“ u Kraljevu



Ambasadorka SAD u Republici Srbiji Meri Vorlik, komandant Druge brigade Milić Stanić i gradonačelnik Kraljeva Dragan Jovanović obišli su danas radove na adaptaciji fiskulturne sale OŠ 'Svetozar Marković' koje, u okviru projekta „Humanitarna asistencija“, izvode pripadnici Nacionalne garde Ohaja i Druge brigade Kopnene vojske.

Ambasadorka Vorlik je posle obilaska radova istakla da joj je drago što je u Kraljevu i što mogu da pomognu. Ona je istakla da je projekat renoviranja fiskulturne sale vredan trista hiljada dolara, koliko je donirala Evropska komanda oružanih snaga SAD i da je pored toga Nacionalna garda Ohaja poslala 32 vojnika iz sastava Kopnene vojske i Vazduhoplovnih snaga.

„Veliko mi je zadovoljstvo što vidim – rekla je Meri Vorlik – da američka vojska iz redova Nacionalne garde Ohaja uspešno i naporno radi zajedno sa pripadnicima Vojske Srbije na renoviranju fiskulturne sale u osnovnoj školi.“

Komandant Druge brigade pukovnik Stanić je podvukao da je intenzivna saradnja Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja počela 2006. godine, u okviru Programa državnog partnerstva, koji pored vojne, obuhvata ekonomsku, kulturnu i druge vidove saradnje.

„Vojska Srbije je posebno uspešnu saradnju razvila u delu civilno–vojne saradnje. Druga brigada Kopnene vojske učestvuje u projektu „Humanitarna asistencija“ sa 20 podoficira i profesionalnih vojnika, transportnim i sanitetskim kapacitetima. Verujem da ćemo uspešno privesti kraju ovaj projekat i 3. septembra školi i gradu predati ovaj objekat“, rekao je pukovnik Stanić.