Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.06.2012.

Poseta kineske delegacije Vojnomedicinskoj akademiji



Delegacija Ministarstva zdravlja Narodne Republike Kine predvođena zamenikom ministra zdravlja i komesarom Državne administracije za tradicionalnu kinesku medicinu Vangom Guokjangom (Wang Guoqiang) posetila je danas Vojnomedicinsku akademiju. Kineska delegacija nalazi se u višednevnoj poseti Ministarstvu zdravlja Republike Srbije.

Zamenik načelnika Vojnomedicinske akademije pukovnik prof. dr Dragan Dinčić izrazio je zadovoljstvo što je delegacija ovako visokog nivoa posetila VMA. On je rekao da je VMA otvorena za sve vidove saradnje, kao i da je dosadašnja praksa pokazala da kombinovano primenjivanje zapadne medicine i tradicionalne alternativne medicine daje odlične rezultate.

Tokom posete, gosti su upoznati sa kapacitetima VMA u oblasti lečenja, naučnoistraživačkog rada i obrazovanja, sa posebnim akcentom na Medicinski fakultet VMA.

Zamenik ministra Guokjang rekao je da mu je velika čast što posećuju VMA kao vrhunsku zdravstvenu ustanovu na početku zvanične posete Srbiji, odmah nakon susreta sa ministrom zdravlja. Posebno je istakao činjenicu da se tradicionalna kineska medicina već primenjuje na VMA zahvaljujući lekarima koji su završili specijalizaciju u Kini.

Načelnik Uprave za vojno zdravstvo pukovnik prof. dr Zoran Popović rekao je da Ministarstvo odbrane ima dobru saradnju sa kineskim Ministarstvom odbrane na osnovu Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane koji je potpisan 2008. godine i da su obe strane zainteresovane za saradnju u oblasti vojnog zdravstva.

Kineska delegacija je obišla Kliniku za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, kao i Centar za hiperbaričnu medicinu.