Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.06.2012.

Poseta izraelske delegacije



Delegacija Ministarstva odbrane Države Izrael, na čelu sa direktorom za Evropu Direktorata za politiku odbrane Jakobom Laorom, boravila je od 19. do 21. juna u radnoj poseti Ministarstvu odbrane Republike Srbije. Cilj posete bile su bilateralne konsultacije u oblasti odbrane i usaglašavanje i potpisivanje Plana bilateralne odbrambene saradnje za 2012. godinu.

Prvog dana posete, izraelsku delegaciju primila je državna sekretarka dr Tanja Miščević. U otvorenom i prijateljskom razgovoru tokom kojeg su razmenjene informacije o aktuelnom stanju dva ministarstva odbrane i dve vojske, konstatovano je da postoji prostor da se u narednom periodu saradnja u oblasti odbrane podigne na viši nivo.

Plan bilateralne odbrambene saradnje za 2012. godinu, u ime Uprave za međunarodnu vojnu saradnju, potpisao je načelnik Odeljenja za bilateralnu saradnju pukovnik Milan Konjikovac, a u ime Ministarstva odbrane Države Izrael Jakob Laor. Planirane aktivnosti saradnje dva ministarstva i dve vojske odnose se na razmenu poseta visokog nivoa, saradnju vojnopolicijskih i jedinica zaduženih za traganje i spasavanje, kao i razne oblike usavršavanja. Takođe, planirana je i razmena predstavnika odgovarajućih vojnoobrazovnih institucija.

U nastavku posete realizovani su susreti sa načelnikom Uprave Vojne policije brigadnim generalom Dejanom Jankovićem i predstavnicima JP "Jugoimport-SDPR". Tokom sastanka sa načelnikom Uprave Vojne policije, gosti iz Izraela su imali priliku da se informišu o mestu i ulozi Vojne policije u Ministarstvu odbrane Republike Srbije, a kasnije i da se uvere u nivo osposobljenosti pripadnika bataljona posebne namene 'Kobre'.

U razgovoru sa predstavnicima JP 'Jugoimport-SDPR' razmenjene su ideje o mogućnostima buduće saradnje.

Poslednjeg dana posete, u organizaciji Instituta za strategijska istraživanja Sektora za politiku odbrane Jakob Laor je za pripadnike organizacijskih celina MO i VS prezentovao aktuelnu političko-bezbednosnu situaciju u Izraelu i izraelsko viđenje situacije u regionu bliskog istoka. Sadržajna prezentacija propraćena je sa velikim interesovanjem.