Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.06.2012.

Strani vojni predstavnici u Vojnom muzeju



Strani vojni predstavnici akreditovani u našoj zemlji posetili su danas izložbu „Staro oružje Azije“ u Vojnom muzeju na Kalemegdanu.

U ime Ministarstva odbrane goste je pozdravio državni sekretar Igor Jovičić koji je tom prilikom rekao da je do sada neizlaganu kolekciju starog oružja azijskih ratnika Vojni muzej prikupljao više od pola veka na različite načine.

- Najvećim delom, predmeti su kupljeni pedesetih godina prošlog veka, kada ih je muzej otkupljivao od ljudi koji su ih dobijali na poklon, ili su i sami bili kolekcionari oružja različitih kultura. Takođe, deo eksponata su poklon države Burme, nakon izložbe oružja te zemlje 1952. godine u Beogradu – istakao je Jovičić dodajući da ova izložba svakako treba da motiviše na priređivanje sličnih nacionalnih postavki.

Uz melodije istoka i izlaganje višeg kustosa Vojnog muzeja Anđelije Radović, inostrani vojni predstavnici bili su u prilici da pogledaju oružje i ratnu opremu Japana, Kine, Indije, Mianmara, Nepala, Irana i Indonezije, koje su bitan aspekt tih kultura.

Originalnost predmeta i umetnička obrada, ali i interesantan način upotrebe oslikavaju, takođe, i ratnički duh, mentalitet i tradicije tih zemalja.
photoFOTOGALERIJA