Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
30.05.2012.

Inžinjerci Vojske Srbije izgradili bunar u Domu u Kulini



Pripadnici 310. inžinjerisjkog bataljona Treće brigade Kopnene vojske završili su izgradnju bunara za tehničku vodu u Domu za smeštaj odraslih u Kulini kod Aleksinca.

Radna grupa prokupačkih inžinjeraca, predvođena starijim vodnikom Petrom Ilićem, uspela je da, od 23. do 28. maja, završi radove i pored složenih uslova. Teren je bio nepristupačan i inžinjerijske mašine su dva dana radile samo na probijanju puta do mesta gde je izgrađen bunar. Kiša je dodatno otežavala rad jer se zbog obilnih padavina novoizgrađeni put nije mogao koristiti. U takvoj situaciji, došli su do izražaja spretnost i veština starešina i vojnika inžinjerijskog bataljona koji su teške mašine provezli koritom Vukanjske reke do mesta izgradnje bunara.

Pri izgradnji bunara, dubine šest metara i širine jedan metar, iskopano je preko 80 kubnih metara gline i zemlje, spuštene su cevi i oko njih šljunak zbog drenaže.

Na zadovoljstvo inžinjeraca i osoblja Doma za smeštaj odraslih u Kulini, voda je već prve noći dostigla nivo od četiri i po metara u bunaru, što daje za pravo nadanjima da suša više nikada neće ugroziti funkcionisanje ustanove. Koliko je voda dragocena za Dom, govori podatak da je dnevna potrošnja 50 kubnih metara i da ustanova zbrinjava 400 korisnika teže i teške mentalne ometenosti.

"U ime korisnika Doma - rekao je direktor Doma u Kulini Goran Petković - zahvaljujem pripadnicima Vojske Srbije i Ministarstvu odbrane za pruženu pomoć.“

Čelni ljudi državnog i vojnog vrha su nakon posete Domu za smeštaj odraslih u Kulini, marta ove godine, obećali da će inžinjerci Vojske Srbije očistiti divlju deponiju i izgraditi bunar za tehničku vodu kako bi se izbegle nestašice vode u letnjem periodu.

To je sada ispunjeno, mada su pripadnici vojske i pre toga pomagali Domu u Kulini i korisnicima njegovih usluga. Starešine i vojnici 246. bataljona ABHO su se angažovali na specifičnom zadatku i za tri meseca prevezli 66 tona pijaće vode i napunili rezervoare Doma, pošto je ova ustanova, usled dugotrajne suše, imala probleme obezbeđivanja vode za 126 maloletnih i 305 punoletnih korisnika, od kojih je 171 nepokretan.

Vojska Srbije je pomagala i u zimskom periodu dopremajući osnovne životne namirnice i prebacivanjem korisnika Doma do velikih zdravstvenih centara.