Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.05.2012.

Održana regata „Zoran Radosavljević“



Četrnaesta memorijalna jedriličarska regata „Zoran Radosavljević“ završena je danas, posle dvodnevnog takmičenja na reci Dunav i na Savskom jezeru u Beogradu, proglašenjem pobednika u sve tri klase.

U klasi „krstaš“, prvi na cilj stigao je brod AJK „Beograd“ kojim je kormilario Edvard Filipović. U klasi M-550 'mikro', najuspešnija bila je posada JK „Povetarac“ sa korimilarom Goranom Stevanovićem, a u klasi jedrilica 'optimist' u kojoj su učestvovali najmlađi takmičari, deca do 15 godina, pobedu je odneo Aleksandar Jovanović iz AJK „Beograd“.

Član pobedničke ekipe u klasi „mikro“ bio je i kadet Vojne akademije Vlada Trajković, koji je istakao da je učestvovanje u memorijalnoj regati koja se održava u spomen na srpskog oficira i pilota za njega čast sama po sebi.

„Član sam jedriličarske sekcije već četiri godine, učestvovao sam u mnogim takmičenjima, ali ova regata je posebna jer nosi ime Zorana Radosavljevića. Stoga ni pobeda nije toliko važna koliko učestvovanje u trci u znak sećanja na njega“, rekao je Trajković.

Jedriličarske ekipe Vojne akademije učestvovale su u klasama 'krstaš' i „mikro“. Posadu ovih jedrilica činili su kadeti Vojne akademije i profesionalni pripadnici Vojske Srbije.

U dva dana jedrenja, na dva regatna polja, na Savskom jezeru kod Ade Ciganlije, i u akvatoriju reke Dunav, ispred Nautičkog kluba „Palilua“, na Adi „Huja ", u tri klase na ovogodišnjoj Zokijevoj regati učešće je uzelo oko stotinu takmičara na 64 broda. O regularnosti takmičara brinule su sudije Jedriličarskog saveza Srbije koje je predvodio glavni sudija Dragan Knežević, a o bezbednosti su se starali minolovac Rečne flotile u ulozi regatnog broda i spasioci.

Regatu, posvećenu jedriličaru i pilotu-lovcu elitne 127. eskadrile Ratnog Vazduhoplovstva Vojske Jugoslavije, koji je, braneći vazdušni prostor naše zemlje, poginuo 26. marta 1999. godine, organizovalo je udruženje 'Regata Zoran Radosavljević' uz pomoć i podršku Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. U organizaciji manifestacije pomogli su i Jedriličarski savez Srbije, Jedriličarski klub „Zemun“, Nautički klub „Palilua“ i JP „Ada Ciganlija“ iz Beograda.

Snježana Radosavljević, sestra pokojnog pilota i organizator regate naglasila je da bi realizovanje takmičenja bilo gotovo nemoguće bez podrške Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji su svojim sredstvima i ljudstvom pomogli da regata prođe u najboljem redu.

Memorijalna regata 'Zoran Radosavljević' se od samog početka odvija uz punu podršku Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, a ove godine u organizaciji regate aktivno su učestvovali pripadnici Vazduhoplovstva i PVO, pripadnici Rečne flotile iz Novog Sada i pripadnici Vojne akademije među kojima su bile i dve posade kadeta.

„Zokijeva regata“ predstavlja najveću jedriličarsku manifestaciju na našim rekama. S obzirom na značaj takmičenja, manifestacija je svrstana u događaje od značaja za Grad Beograd.
photoFOTOGALERIJA