Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.05.2012.

Predavanje polaznicima Kraljevskog koledža studija odbrane



Komandant Kopnene vojske Vojske Srbije general-major Milan Mojsilović održao je danas u vranjskoj kasarni „Prvi pešadijski puk knjaza Miloša Velikog“ predavanje polaznicima Kraljevskog koledža studija odbrane iz Londona.

General Mojsilović upoznao je 16 polaznika Kraljevskog koledža, iz 11 zemalja, sa zonom odgovornosti, organizacijom, strukturom i zadacima Kopnene vojske. Predavanju je prisustvovao i vođa studijskog putovanja koledža kroz Balkan general-major u penziji Sebastijan Roberts.

Polaznici Kraljevskog koledža studija odbrane iz Londona boravili su u Republici Srbiji od 17. do 23. maja i za to vreme održali više važnih sastanaka u Ministarstvu spoljnih poslova i MUP-u, dok ih je patrijaršiji Srpske pravoslavne crkve primio patrijarh srpski gospodin Irinej.

Posebno interesovanje polaznici koledža pokazali su za sastanak sa državnom sekretarkom za politiku odbrane Tanjom Miščević i susret sa oficirima Vojske Srbije koji su pohađali Kraljevski koledž u Londonu.

Tokom boravka u Srbiji polaznici su obišli i fabriku „Zastava oružje“ u Kragujevcu, industrijske objekte širom zemlje i kulturno-istorijske i turističke znamenitosti, poput Sremskih Karlovaca, manastira na Fruškoj gori i Kopaonika.

Balkanska tura polaznika Kraljevskog koledža studija odbrane iz Londona obuhvata posete Bosni, Srbiji, Makedoniji i Grčkoj. Cilj poseta je da polaznici, preko susreta sa relevantnim predstavnicima tih zemalja, steknu stvarnu sliku o bezbednosnim i političko-ekonomskim aspektima situacije u regionu i na osnovu toga pripreme završne radove.