Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.05.2012.

Izložba slika Save Šumanovića „Poslednja decenija“



U Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije, sutra u 19 časova, biće otvorena izložba slika Save Šumanovića „Poslednja decenija”. Na otvaranju izložbe govoriće ministar odbrane Dragan Šutanovac i pokrajinski sektretar za kulturu i javno informisanje Milorad Đurić.

Izložba je deo programa sa kojim Medija centar „Odbrana” učestvuje u ovogodišnjoj „Noći muzeja”, a njome se obeležava 60 godina rada Galerije slika „Sava Šumanović” Šid i 70. godina od smrti velikog umetnika. Autori izložbe su Ljubica Jukić i Vesna Burojević, kustosi Galerije slika „Sava Šumanović“.

„Poslednja decenija” obuhvata izbor od 45 dela iz Šumanovićevog stvaralaštva u Šidu (od 1931. do 1942. godine) nakon višegodišnjeg boravka i rada u Parizu. Najviše dela naslikao je 1939. godine za izložbu u Beogradu koja je doživela veliki uspeh, a kao teme Šumanovićevog rada u tom periodu dominiraju pejzaž i akt.

Prateći program izložbe slika Save Šumanovića je izložba „Sava Šumanović – lično, porodično, nacionalno” koja obuhvata izbor fotografija i dokumentarne građe o umetniku i njegovoj porodici. Autor te postavke je Radovan Sremac, direktor Galerijije slika „Sava Šumanović“.

Izložba „Poslednja decenija” biće otvorena do 23. juna 2012. godine. Radno vreme Galerije Doma Vojske Srbije je svakog dana sem nedelje i praznika od 11 do 19 časova.