Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.05.2012.

Obeležen Svetski dan sestrinstva



U Amfiteatru na Vojnomedicinskoj akademiji danas je obeležen praznik medicinskih sestara - 12. maj. Svečanosti su prisustvovali ministar odbrane Dragan Šutanovac, državni sekretar u Ministarstvu odbrane dr Zoran Vesić i pomoćnica ministra zdravlja Dubravka Šaranović.

Čestitajući Svetski dan sestrinstva, ministar Šutanovac je rekao da je u planu formiranje visoke škole za medicinske sestre u što kraćem vremenskom periodu, kao i da je pokrenuta inicijativa da plate medicinskih sestara budu povećane u rasponu od šest do deset odsto.

- Zahvaljujući penzionoj reformi koju smo završili, stvorili smo fond koji je mnogo efikasniji. Nažalost, penzioni fond SOVO koji je funkcionisao u okviru Ministarstva odbrane ostao je dužan oko 75 miliona evra našem zdravstvenom fondu. Ali, bez obzira na taj dug danas je naš fond izuzetno vitalan i zahvaljujući njemu mogu da najavim dalje opremanje ne samo VMA već i vojnih bolnica u Nišu i Novom Sadu, rekao je ministar Šutanovac dodavši da je u planu i povećanje broja medicinskih sestara koje su neophodne u procesu lečenja.

Ministar je naglasio važnost promocije poziva svih pripadnika sistema odbrane istakavši da je deo koji se bavi ljudskom zaštitom jedan od velikih brendova i u našoj zemlji i u inostranstvu.

- Zahvaljujem svima koji su imali hrabrosti i odvažnosti da učestvuju u mirovnim misijama jer te misije podižu kapacitet vojsci i državi. To je pokazatelj da je Srbije zemlja u kojoj žive i rade ljudi koji su svesni koliko je važno učestvovati u nečemu što se zove održavanje mira i bezbednosti širom sveta, rekao je ministar Šutanovac dodavši da su aktuelni pregovori sa nekoliko zemalja u želji da Srbija učestvuje u izgradnji vojnomedicinskih akademija u tim zemljama.

U obraćanju prisutnima, načelnik VMA brigadni general prof. dr Marijan Novaković istakao je da odnos sestara prema pacijentima u najvećoj meri kvalifikuje pruženu zdravstvenu uslugu u toj zdravstvenoj ustanovi kao i da je stalni zadatak Uprave VMA poboljšanje statusa i položaja medicinskih sestara.

- Budućnost sestrinstva najviše zavisi od ulaganja u neprestano školovanje i usavršavanje medicinskih sestara. Zato je jedan od prioriteta VMA ulaganje u kontinuiranu medicinsku edukaciju medicinskih sestara i tehničara. To se postiže neprestanom organizacijom akreditovanih kurseva, seminara i kongresa na VMA, ali i slanjem naših sestara na razne vidove usavršavanja kako u zemlji tako i u inostranstvu, rekao je načelnik VMA.

Prisutnima se obratila i pomoćnica ministra zdravlja Dubravka Šaranović čestitajući praznik medicinskim sestrama u celoj Srbiji u ime ministra zdravlja prof. dr Zorana Stankovića.

Na svečanosti su dodeljene i nagrade i to za najbolju medicinsku sestru Snežani Stupar-Petko, iz Klinike za urgentnu i kliničku toksikologiju, zatim za najbolju sestru iz grupe hirurških klinika Snežani Petrović, iz Klinike za kardiohirurgiju, i Gordani Gajić iz Klinike za hematologiju kao najboljoj medicinskoj sestri iz grupe internih klinika.

Međunarodni dan sestrinstva - 12. maj, obeležava se u znak sećanja na Florens Najtingel, heroinu koja je po završetku krimskog rata u kome je aktivno učestvovala brinući o ranjenima i bolesnima, nakon povratka u Englesku, otvorila prvu službu za medicinske sestre i svoj život posvetila borbi za unapređenje sestrinske struke. Upravo zato, obeležavanje dana sestrinstva u VMA u značajnoj meri bilo je posvećemo i liku i delu Florens Najtingel.
photoFOTOGALERIJA