Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.05.2012.

Orden Vojnom muzeju za učešće u akciji „Bitka za bebe“



Povodom učestvovanja Vojnog muzeja u akciji Fonda B92 „Bitka za bebe“ danas je na manifestaciji organizovanoj u Kulturnom centru „Reks, predstavniku Vojnog muzeja, potpukovniku Ivanu Mijatoviću uručen orden. Priznanja su uručena svima koji su doprineli uspešnom pribavljanju inkubatora za porodilišta u Srbiji.

Zahvaljujući Vojnom muzeju, jedan od najstarijih inkubatora marke „Dreger 6000“, koji je 38 godina bio deo „arsenala“ beogradskog Instituta za neonatalogiju, postavljen je ispred glavnog ulaza te ustanove kao simbol pobede u akciji „Bitka za bebe“ i na taj način ustupio mesto inkubatorima mlađe proizvodnje.

Akcija „Bitka za bebe“ počela je pre godinu dana kada je Informativna redakcija televizije B92 emitovala prilog o inkubatorima na beogradskom Institutu za neonatalogiju, među kojima su neki bili stari i do 40 godina.

Cilj kampanje organizovane posle toga bio je da se zdravstvenim centrima širom zemlje obezbedi nabavka stotine inkubatora. Zahvaljujući dobrom odzivu mnogobrojnih donatora, među kojima je bio i Vojni muzej na Kalemegdanu, cilj je ostvaren već posle tri meseca, a do danas je prikupljeno dve stotine inkubatora.