Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.05.2012.

Vojna saradnja sa Austrijom



Državna sekretarka u Ministarstvu odbrane dr Tanja Miščević razgovarala je danas sa načelnikom Direkcije za bezbednosnu politiku Saveznog ministarstva odbrane i sporta Republike Austrije general-majorom Johanom Puherom u okviru bezbednosno političkih konsultacija dve države.

U razgovorima je konstatovano da je saradnja u oblasti odbrane intenzivna i istaknuta je potreba njenog daljeg kvalitetnog unapređenja, sa težištem u oblastima ABHO, obuke i usavršavanja, pripreme i zajedničkog učešća u multinacionalnim operacijama, logistike i vojne medicine. Dogovorena je dalja razmena iskustava u oblasti civilno-vojne saradnje i profesionalizacije oružanih snaga.

Savezno ministarstvo odbrane i sporta Republike Austrije nastaviće da pruža pomoć u reformi sistema odbrane, kao i približavanju Republike Srbije evropskim integracijama i uključenju u regionalne i šire inicijative. Nastaviće i sa podrškom u radu regionalnog centra CUK ABHO u Kruševcu.

Do kraja godine očekuje se upućivanje jednog pripadnika Vojske Srbije na poziciju vojnog posmatrača u multinacionalnu operaciju UNTSO na Bliskom Istoku, koju je Republika Austrija ustupila Republici Srbiji.

Navedena misija izuzetno je značajna za Srbiju, jer jedan od zadataka je i podrška misiji UNIFIL u Južnom Libanu, u kojoj će uskoro najveći broj pripadnika MO i Vojske Srbije biti angažovan u odnosu na sve misije UN.

General Puher imao je i odvojene razgovore sa načelnikom Generalštaba general-potpukovnikom Ljubišom Dikovićem i državnim sekretarom dr Zoranom Jeftićem.