Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.05.2012.

Dan pobede nad fašizmom



Povodom Dana pobede nad fašizmom, vršilac dužnosti predsednika Srbije i predsednica Narodne skupštine Slavica Đukić – Dejanović položila je venac na Spomenik neznanom junaku na Avali. U delegaciji su bili i ministar odbrane Dragan Šutanovac i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković.

U Spomen - knjigu Slavica Đukić – Dejanović je upisala: - Srbija pamti svoje junake, znane i neznane, koji su utkali svoje živote u pobedu nad fašizmom.

Istim povodom, na Spomenik neznanom junaku na Avali venac je položila i delegacija Vojske Srbije sa zamenikom načelnika GŠ VS general-majorom Milanom Bjelicom na čelu.

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položila je venac i na Spomenik sovjetskim ratnim veteranima poginulim u avionskoj nesreći 19. oktobra 1964. godine.

Povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom, danas su na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda vence položili predstavnici Ministarstva odbrane, Ministarstva rada i socijalne politike, grada Beograda i delegacija SUBNOR–a Srbije.

Komemorativnoj svečanosti na 67. godišnjicu od završetka Drugog svetskog rata prisustvovali su predstavnici ambasada Rusije, Ukrajine, Belorusije i Azerbejdžana.

Posle odavanja visokih državnih i vojnih počasti kod Spomenika oslobodiocima, delegacije su položile vence i na Spomenik sovjetskom vojniku.

Na današnji dan 1945. godine, u Berlinu, koji više nije pružao otpor, posle teških borbi ruske Crvene armije sa nacistima, potpisan je akt o bezuslovnoj kapitulaciji Nemačke.
photoFOTOGALERIJA