Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.05.2012.

"Otvoreni dan" u Gardi



Počasni plavi stroj, koji je dočekao na stotine stranih državnika, danas je u beogradskoj kasarni „Dedinje“ bio postrojen u čast svih zainteresovanih sugrađana koji su imali želju da zavire u svakodnevicu Garde Vojske Srbije, najelitnije jedinice naše vojske.

„Otvorenom danu“ prisustvovao je i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković sa saradnicima.

Atraktivan program Garde, koja sutra slavi 182 godine postojanja, privukao je veliki broj posetilaca koji su kroz 12 tačaka mogli da vide najinteresantnije delove obuke i rada gardista.

Komandant Garde brigadni general Milomir Todorović zadovoljan je odzivom građana koji su u velikom broju došli da vide kako funkcioniše ta jedinica.

- Posebno je bilo veliko interesovanje za prikaz počasnog bataljona Garde i njegovih aktivnosti koje obavlja u sklopu svakodnevnih zadataka. Veliki broj radnih tačaka koje ste mogli da vidite ovde prikazuje raznovrsnost i složenost zadataka koje pripadnici Garde obavljaju, rekao je general Todorović i izrazio nadu da će ta jedinica ovakvim akcijama i dalje pokazivati privrženost naroda.

Prikaz izvršenja počasne artljerijske paljbe i prikaz rada vojne policije na kontrolnom punktu okupili su najveći broj mališana, dok su oni stariji uživali u pogledu na motorna vozila, naročito ona reprezentativna iz perioda bivše Jugoslavije.

Kulturno-umetničko društvo "Lira" predstavilo se spletom igara, nakon čega je usledeo novi egzercir, specijalno pripreman za ovu priliku. Egzercir, izveden uz zvuke orkestra Garde, izmamio je aplauz mnogobrojnih gostiju, koje je ta gardijska veština ostavila bez daha.
photoFOTOGALERIJA