Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.05.2012.

Obeležen Dan VOA



Povodom 6. maja – Dana Vojnoobaveštajne agencije, večeras je priređen svečani prijem u Velikoj ratnoj sali starog Generalštaba.

Predsednica Narodne skupštine dr Slavica Đukić-Dejanović, predsednik Vlade Mirko Cvetković, ministar odbrane Dragan Šutanovac, ministri u Vladi Srbije, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, verskih zajednica, vojni izaslanici akreditovani u Srbiji i brojni gosti, prisustvovali su svečanosti kojom je obeleženo 92 godine postojanja te službe.

Čestitajući praznik pripadnicima te službe, ministar Šutanovac je istakao da je Agencija važna za predstavljanje naše zemlje u inostranstvu, a da je uz VBA srž obaveštajno-bezbednsnog sistema naše zemlje.

- Savremeni izazovi, rizici i pretnje ne mogu se osporiti ukoliko nemate adekvatnu i pravovremenu informaciju kako bi mogli da aktivno idete u pravcu problema. U tom smislu, izuzetno je važna uloga VOA – naglasio je ministar odbrane. On je dodao da su svi zadaci postavljeni pred tu Agenciju uspešno ispunjeni, a napredak celokupnog sistema odbrane ogleda se i u pomenutim agencijama.

Prema njegovim rečima, VOA, koja danas ima i vojno-diplomatsku funkciju, pokriva više zemalja nego ranije, što je značajno za promociju naše zemlje, naročito njenih kapaciteta u odbrambenoj industriji.

- Nemamo sreću da živimo u mirnom okruženju i prošli smo sve izazove, rizike i pretnje. Prvi put smo u situaciji da se određene grupe, koje čine evidentni teroristički akt u našem okruženju, sada nazivaju islamistima. Moramo da zbijemo redove i učinimo sve da pomognemo našim prijateljima u okruženju, kako ti islamisti ne bi pravili probleme – ocenio je ministar Šutanovac dodajući da, u tom smislu, VOA predstavlja značajan kapacitet i u regionu, naročito u preventivnom smislu. Kadar u agenciji je podmlađen, dodao je, što će doprineti još boljem radu ubuduće.

Direktor VOA, brigadni general Dragan Vladisavljević je, pozdravljajući goste, istakao da su godinu za nama obeležile aktivnosti vezane za nevojne pretnje, njihove nosioce i mesto koje zauzimaju u mreži međunarodnog terorizma.

- Državno i vojno rukovodstvo smo izveštavali o situaciji na kriznim područjima, naročito u misijama u kojima su angažovani srpski vojnici. Angažovanjem mreže izaslanstava odbrane, preko kojih Agencija ostvaruje vojno-diplomatsku funkciju, pružen je značajan doprinos afirmisanju državne i vojne politike i razvijanju bilateralne saradnje – istakao je general Vladisavljević dodajući da je zaokružena zakonska regulativa doprinela dobrom radu Agencije, pa će zbog toga reforme biti nastavljene.

VOA obeležava 6. maj, dan kada je 1920. godine stupila na snagu Uredba o Glavnom đeneralštabu i đeneralštabnoj struci Kraljevine SHS. Uredbom je obrazovano Obaveštajno odelenje Glavnog đeneralštaba i tako je, prvi put od nastanka moderne vojske na našim prostorima, obaveštajna funkcija izdvojena u posebnu organizacijsku celinu.

Vojnoobaveštajna agencija, čiji je moto „Brže, bolje i mudrije“, kao moderna služba Ministarstva odbrane, obavlja obaveštajnu funkciju za potrebe sistema odbrane Srbije.
photoFOTOGALERIJA