Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
30.04.2012.

Poseta Sergeja Bupke Vojnoj akademiji



Načelnik Vojne akademije, general-major Mladen Vuruna primio je danas jednog od najpoznatijih predstavnika svetske atletike, Sergeja Bupku, i predstavio mu projekat izgradnje prve zatvorene atletske dvorane u Srbiji, koja će biti izgrađena upravo na lokaciji Vojne akademije. Atletska dvorana nosiće ime po osnivaču Srpskog olimpijskog komiteta „General Svetomir Đukić“.

- Želim vam puno uspeha sa ovim projektom i nadam se da ću sledeći put kad dođem preseći vrpcu na ulasku u dvoranu – poručio je Sergej Bupka i dodao da je svestan koliki će značaj jedna takva hala imati za razvoj atletskog sporta u Srbiji i regionu.

Bupka je trenutno predsednik Olimpijskog komiteta Ukrajine i potpredsednik Svetske atletske federacije (IAAF). S obzirom na uspehe koje je nizao u toku sportske karijere (šest uzastopnih Svetskih prvenstava u atletici, zlato na Olimpijskim igrama 1988. godine i 35 puta postavljanja svetskog rekorda u skoku motkom) i budući da i danas daje veliki doprnis svetskom razvoju atletike i sporta uopšte, proglašen je sportistom 20. veka.

Prijemu slavnog atletičara prisustvovali su i general-potpukovnik Aleksandar Živković, direktor Inspektorata Ministarstva odbrane, predsednik Atletskog Saveza Srbije Veselin Jevrosimović, generalni sekretar Atletskog Saveza Slobodan Branković, koordinator projekta za izgradnju atletske dvorane Branko Bošković i drugi.