Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.04.2012.

Nagrada IKOM-a za izložbu u Galeriji Doma Vojske



Na godišnjoj skupštini Nacionalnog komiteta IKOM-a Srbije održanoj 19. aprila u Galeriji fresaka u Beogradu, dodeljene su nagrade u više kategorija za izuzetne rezultate u radu muzejskih institucija ostvarene tokom 2011. godine.

Nagrada za projekat godine pripala je Spomen-zbirci Pavla Beljanskog iz Novog Sada za izložbu «Kolekcija Pavla Beljanskog: ponovo u Beogradu», koja je u saradnji sa Medija centrom «Odbrana», realizovana u okviru proslave 50 godina postojanja te institucije.

Autorke projekta su dr Jasna Jovanov i Milica Orlović Čobanov. Na izložbi održanoj od 12. oktobra do 26. novembra 2011. godine u Galeriji Domu Vojske Srbije u Beogradu, prikazano je 68 umetničkih dela 32 autora, među kojima su najznačajniji predstavnici srpske moderne. Pažljivim izborom slika i skulptura stavljen je akcenat na fond kolekcije od nacionalnog značaja, ličnost darodavca Pavla Beljanskog, kao i na tendencije jugoslovenske i srpske moderne umetnosti.

Sastavni deo izložbe bio je i taktilni segment, posvećen slepim i slabovidim osobama, a prateći program je omogućio interaktivno učešće publike kroz kreativne radionice za decu, filmske projekcije, tematska predavanja, prezentacije izdavačke delatnosti, promocije časopisa, tumačenja kustosa i volontera–studenata istorije umetnosti i turizmologije itd.

Ovom izložbom, uz primenu savremenih principa i tehnika izlaganja, pruženo je inovativno muzeološko rešenje, čime je dat doprinos novom shvatanju uloge muzeja u društvu, kao i značaju kulturnog nasleđa, njegovoj zaštiti i očuvanju. Nagradu za projekat godine u ime Spomen-zbirke Pavla Beljanskog primila je upravnica dr Jasna Jovanov.