Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.04.2012.

Upućivanje predstavnika MO i VS u misiju Evropske unije "EUTM Somalia" u Ugandi



Upućivanjem sanitetskog pukovnika Slaviše Ćirića, načelnika Odeljenja za infektivne bolesti Vojne bolnice u Nišu, Republika Srbija je danas otpočela učešće u multinacionalnoj operaciji Evropske unije ,,EUTM Somalia“ u Ugandi. Pukovnik Ćirić će narednih šest meseci biti angažovan u Ugandi kao šef Sanitetske službe u misiji EUTM Somalia.

Ministarstvo odbrane Republike Srbije na ovaj način nastavlja i proširuje uspešnu saradnju sa Evropskom unijom u oblasti zajedničkog učešća u misijama podrške miru. Pošto je početkom aprila u misiju snaga Evropske unije u Somalijskoj Republici – EUNAVFOR Somalia – Operation ATALANTA upućen prvi oficir Vojske Srbije, od danas započinje učešće predstavnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u još jednoj misiji Evropske unije, u misiji za obuku bezbednosnih snaga Somalijske Republike u Ugandi – EUTM Somalia.

Misija Evropske unije za obuku bezbednosnih snaga Somalijske Republike u Ugandi – EUTM Somalia uspostavljena je 7. aprila 2010. godine Rezolucijom saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija broj 1872 (2009) i odlukama Saveta Evropske unije broj 96 i 197 (2010) radi podrške u jačanju državnih institucija Somalije. Zadatak misije je pružanje podrške prelaznoj vladi, pomoć narodu i stabilizaciji trenutne situacije kroz obuku i opremanje somalijskih snaga bezbednosti. Vojna obuka se izvodi u Ugandi, gde su bezbednosni rizici niži nego u Somaliji. Misija se odvija uz saradnju sa Ujedinjenim nacijama i Misijom Afričke unije u Somaliji (AMISOM).

Učešće pukovnika Ćirića u misiji EUTM Somalia od strane Evropske unije ocenjuje se kao „značajan doprinos“ Republike Srbije zajedničkom naporu za prevazilaženje problema u Somaliji, zbog značaja dužnosti koju će obavljati u misiji.

Ministarstvo odbrane u 2012. godini, planira angažovanje sanitetskog tima sastava pet članova u EUTM Somalia i osam pripadnika Vojske Srbije u štabu navedene Misije i planirane su dve rotacije.