Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
19.04.2012.

Dodeljene nagrade za najbolje naučnoistraživačke radove



Godišnje nagrade za najbolji naučnoistraživački projekat, doktorsku disertaciju i magistarski rad u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije tokom 2011. godine, kao i posebna nagrada časopisa „Vojno delo“ dodeljene su danas na svečanosti u Domu vojske.

Priznanja nagrađenima je, u ime ministra odbrane, uručila državna sekretarka dr Tanja Miščević. Svečanosti su prisustvovali i državni sekretari dr Zoran Jeftić i Igor Jovičić kao i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i naučni radnici.

U konkurenciji četiri naučnoistraživačka projekta, šest doktorskih disertacija i četiri magistarska rada, posebna komisija Uprave za strategijsko planiranje Sektora za politiku odbrane izabrala je najbolje. Projekat „Protivhemijska zaštita“ tima dr Dušana Rajića, pukovnika u penziji, proglašen je za najuspešniji naučnoistraživački rad prošle godine, dok je najbolja doktorska disertacija sa nazivom „Poboljšanje tačnosti merenja aerodinamičkih derivativa stabilnosti metodom krutih prinudnih oscilacija u aerotunelu velikih brzina sa nadpritiskom“, rad vojnog službenika dr Marije Samardžić.

Među magistarskim radovima, prema oceni komisije, posebno se izdvojilo „Istraživanje mogućnosti povećanja bezbednosti transporta opasnih materija za potrebe sistema odbrane“, potpukovnika magistra Dragana Kostadinovića.

Članak „Rodna ravnopravnost u Vojsci Srbije – između diktata prošlosti i izazova budućnosti“, autorke dr Jovanke Šaranović iz Instituta za strategijska istaživanja, dobio je posebnu godišnju nagradu časopisa Vojno delo.

Nagrađene autore i njihove radove predstavio je predsednik Komisije za dodelu nagrada, načelnik Uprave za strategijsko planiranje general-major prof. dr Božidar Forca.

Državna sekretarka u Ministarstvu odbrane dr Tanja Miščević, posle uručenja nagrada dobitnicima, istakla je da ta priznanja dokazuju da sistem odbrane prepoznaje ulogu nauke u svojoj reformi i razvoju, ali i potrebu da se najistaknutiji pojedinci u toj delatnosti stimulišu za doprinos koji daju nauci.

- Posebno bih podvukla potrebu i napore koje činimo za narastanje mladog naučnog kadra, kao potvrde perspektivnosti nauke u svim našim procesima i projektima. Imajući u vidu da je naučnoistraživačka delatnost od posebnog značaja za sveukupni razvoj Republike Srbije ovim Ministarstvo odbrane daje pažnju naučnim dostignućima - rekla je Tanja Miščević i dodala da i u vreme ekonomske krize sistem odbrane nauku prepoznaje kao kariku koja je neraskidivo povezana sa jačanjem odbrambene sposobnosti naše zemlje.

Državna sekretarka je posebno naglasila da će prošlogodišnje formiranje Univerziteta odbrane u značajnoj meri pospešiti naučno-istraživački rad u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije i podsetila da su lane na Vojnoj akademiji zvanje specijaliste stekla 64 lica, da je njih troje steklo zvanje magistra, a 11 lica je odbranilo doktorsku disertaciju.

Govoreći o Godišnjoj nagradi „Vojnog dela“, državna sekretarka, je rekla da je taj časopis postao prepoznatljiv u regionu i među akademskom javnošću, a svake godine ima sve više čitalaca.

Tanja Miščević je na kraju, čestitajući svima predstojeći Dan Vojske, izrazila želju da upravo ove nagrade budu podstrek svima onima koji tek kreću u put velikog istraživačkog rada - kako bi imali snage da sve ono što započnu zaista i dovedu do kraja.

Godišnje nagrade za najbolji naučnoistraživački projekat, doktorsku disertaciju i magistarski rad u Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane, ustanovljene su odlukom ministra odbrane 2005. godine, a tri godine kasnije, ministar je ustanovio i godišnju nagradu „Vojno delo“ za najbolji članak objavljen u istoimenom naučnotehničkom časopisu.