Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
18.04.2012.

Nova izložba u Domu vojske „Od Stančića do Stanića“



U Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije večeras je otvorena zajednička izložba dvojice velikana naše likovne umetnosti – Miljenka Stančića (1926–1977) i Voja Stanića (rođen 1924), pa samim tim i nosi naziv „Od Stančića do Stanića“. Iako se njihove slike dosta razlikuju, ipak se kod obojice prepoznaje odstupanje od tekućih likovnih aktuelnosti. Svaki na svoj način, oblikovali su stvarnost u istom nadrealnom ključu.

Slike pripadaju privatnoj kolekciji dr Dragoljuba Milićevića, a pojedina dela ovih majstora magičnog realizma vlasništvo su i Doma vojske. Oba slikara su svojevremeno izlagala u Domu, tako da je ovo njihov povratak na zidove Galerije.

Izložba je krajem prošle godine prikazana u Modernoj galeriji u Valjevu i ocenjena je kao jedan od najznačajnijih događaja u 2011. godini. Sada u njoj može da uživa i beogradska likovna publika.

Goste na izložbi pozdravili su potpukovnik Slavoljub Marković, direktor Medija centra „Odbrana“, dr Dragoljub Milićević i istoričar umetnosti Nikola Kusovac, koji je i autor postavke.

„Čast mi je da vam ponovo poželim dobrodošlicu u Medija centar „Odbrana“, na još jedno druženje sa slikom i umetnicima“, rekao je potpukovnik Marković i zaključio da je ova izložba dobar nastavak umetničkog programa koji Medija centar razvija već duže od godinu.

„Kolekcionari su veoma tašti ljudi, oni moraju da pokažu ono što imaju“, priznao je dr Dragoljub Milićević, istakavši da njegove slike dobijaju smisao tek kad ih drugi vide. Dodao je i da je uloga kolekcionara danas, kada je većina muzeja zatvorena, veoma važna: „Kolekcionari bi upravo sada trebalo da iznesu svoje kolekcije na uvid javnosti i mlađih pokolenja.“

„Sve što su radila ova dva velika majstora kičice, i Stanić i pre njega Stančić, u osnovi je odbrana jednog finog trajanja i nasleđa u umetnosti. Umetnost izlazi iz vrednosti, ima svoj fini tok. Kroz dela ovih slikara uverićete se da sam u pravu“, rekao je Nikola Kusovac, otvorivši izložbu.

Izložba će biti otvorena do 12. maja, svakog dana osim nedelje i praznika, od 11 do 19 časova, a posetioci će moći da kupe katalog u izdanju Medija centra.
photoFOTOGALERIJA