Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
18.04.2012.

Obeležen Dan Instituta za naučne informacije VMA



U Amfiteatru Vojnomedicinske akademije danas je obeležen veliki jubilej, 51 godina od osnivanja i 50 godina od početka rada Instituta za naučne informacije VMA. Svečanosti su prisustvovali rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik prof. dr Miodrag Jevtić, načelnik VMA brigadni general prof. dr Marijan Novaković, dekan Medicinskog fakulteta VMA brigadni general akademik Miodrag Čolić, načelnik Uprave za vojno zdravstvo pukovnik prof. dr Zoran Popović, zaposleni na VMA i u Institutu, kao i mnogobrojni gosti.

Čestitajući praznik zaposlenima, kao i svim bivšim članovima tog kolektiva, general Novaković je istakao značajan doprinos Instituta u unapređenju rada svih delatnosti VMA, a samim tim i njenoj današnjoj poziciji kao vodeće zdravstvene, obrazovne i naučne institucije na ovim prostorima, a i šire.

- Iako je u sastav VMA Institut formalno uključen tek 1992. godine, on je od samog početka bio pod njenim krovom i tako, ne samo funkcionalno, nego i fizički pripadao VMA. Zahvaljujući tome, bogatstvo medicinskih naučnih informacija, koje su se svih ovih godina slivale u Institut i obrađivale kroz rad njegovih stručnih službi, uvek je bilo na raspolaganju zaposlenima u VMA - rekao je general Novaković.

Prema njegovim rečima stručna biblioteka Instituta vodeća je u našoj zemlji po broju monografskih i časopisnih publikacije iz oblasti biomedicine, a njen fond se svake godine upotpunjuje. On je naglasio da je upravo „Vojnosanitetski pregled“ prvi od medicinskih časopisa u Srbiji uvršten na SCI listu i da danas predstavlja časopis sa međunarodnim rejtingom.

Kao jednu od ključnih aktivnosti Instituta general Novaković je izdvojio nastavnu delatnost i podsetio da su upravo zaposleni u Institutu godinama bili njeni nosioci.

- Osnivanjem Medicinskog fakulteta VMA, Institut je postao i nastavna baza za izvođenje praktične nastave iz oblasti medicinske naučne informatike i medicine zasnovane na dokazima - rekao je načelnik VMA.

General Novaković uručio je priznanja bivšim načelnicima Instituta pukovnicima dr Čedomiru Markoviću, prim. dr Dušanu Miliću i prof. dr Vladimiru Tadiću kao znak zahvalnosti za godine posvećene unapređenju te ustanove.

Sadašnja načelnica Instituta prof. dr Silva Dobrić čestitala je kolektivu još jedan jubilej, 20 godina od kako je Institut i formalno u sastavu VMA. Ona je istakla ljudski faktor kao presudan u razvoju te ustanove, posebno izdvojivši prof. dr Ines Veslej- Tanasković, kao jednu od prvih dama koja je postavila temelje današnje naučne informatike.

Načelnica Instituta uručila je zahvalnice istaknutim ustanovama i pojedincima koji su pomogli rad i razvoj te ustanove i na taj način doprineli njenoj sadašnjoj stručnosti i opremljenosti.

Savremeni centar za medicinsku naučnu informatiku osnovan je 1961. i od tada fizičiki i funkcijski pripada VMA, mada u njen sastav formalno ulazi tek 1992.godine.

U početku je pod imenom Institut za vojnomedicinsku dokumentaciju bio samostalna ustanova direktno potčinjena načelniku Sanitetske uprave, od 1979. nosi naziv Institut za vojnomedicinske naučne informacije i dokumentaciju (IVMNID), da bi konačno od 1997. nosio sadašnji naziv - Institut za naučne informacije (INI).