Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.04.2012.

Obeležena godišnjica proboja Sremskog fronta



Uz vojne i državne počasti, danas je u Adaševcima kod Šida obeležena 67. godišnjica proboja Sremskog fronta, koji je označio kraj Drugog svetskog rata na teritoriji Srbije.

Na spomen-kompleks "Sremski front" vence su položili v.d.predsednika Republike i predsednica Narodne Skupštine Slavica Đukić Dejanović, potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Igor Jovičić. Vence su položili i predstavnici Autonomne pokrajine Vojvodina, SUBNOR-a i delegacije ambasada zemalja saveznica u Drugom svetskom ratu.

Polaganju venaca i kulturno-umetničkom programu prisustvovalo je oko hiljada ljudi iz Srbije i okruženja. Organizatori manifestacije su Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicija, Ministarstvo odbrane i opština Šid.

Sremski front je, u istoriji narodnooslobodilačke borbe, ostao jedan od najdugotrajnijih, najtežih i najslavnijih ratnih ispita, položenih tokom oslobađanja Jugoslavije. U rovovskim borbama od oktobra 1944. do 12. aprila 1945. godine na obe strane učestvovalo je oko 250.000 vojnika. Za tih 170 dana poginulo je više od 13.000 pripadnika Narodnooslobodilačke vojske i oko 1.800 boraca Crvene armije, Bugarske narodne armije i brigade "Italija". Gubici nemačkih i hrvatskih snaga na Sremskom frontu bili su mnogo veći i procenjuju se na oko 30 hiljada poginulih.

Posle proboja Sremskog fronta, u skladu sa opštom savezničkom ofanzivom, snage Jugoslovenske armije su, za kratko vreme, oslobodile celu teritoriju Jugoslavije, uključujući Istru i Slovenačko primorje, a nekoliko jedinica sa Sremskog fronta dospele su i do Trsta.
photoFOTOGALERIJA