Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
30.03.2012.

Delegacija Ministarstva odbrane u radnoj poseti Velikoj Britaniji



Delegacija Ministarstva odbrane koju je predvodila državna sekretarka dr Tanja Miščević boravila je od 28. do 30. marta u radnoj poseti Ministarstvu odbrane Velike Britanije. Tokom posete održane su prve bilateralne odbrambene konsultacije, sastanak sa ministrom za oružane snage Nikom Harvejem i razmenjena su mišljenja o procesu reforme u Srbiji. Pored delegacije Ministarstva odbrane, delu razgovora prisustvovali su i predstavnici Kabineta predsednika, Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva unutrašnjih poslova.

U razgovoru sa ministrom za oružane snage Harvejem razmenjena su mišljenja o reformi sektora bezbednosti, kao posledica ekonomske krize i o novim bezbednosnim izazovima koji dominantno imaju asimetrični karakter. Istaknuta je važnost uspostavljanja standarda i procedura za uspešno angažovanje u međunarodnom okruženju.

Na sastanku sa direktorom za međunarodnu bezbednosnu politiku Stivom Mekartijem razgovarano je o podudaranju interesa po pitanju bezbednosti, ograničenjima i uticajima na ostvarivanje planova i eventualnoj pomoći Velike Britanije u realizaciji ciljeva.

Tokom bilateralnih odbrambenih konsultacija razgovarano je o reformi sistema odbrane u Velikoj Britaniji i Srbiji, profesionalizaciji, angažovanju u mirovnim operacijama, saradnji sa Evropskom unijom i NATO-om, standardizaciji i kodifikaciji, javnoj diplomatiji, saradnji obaveštajnih službi i regionalnoj bezbednosti i unapređenju kapaciteta. Na kraju sastanka usaglašeni su okviri buduće saradnje u oblasti odbrane.

Pored susreta u Ministarstvu odbrane Velike Britanije, interresorna delegacija je posetila predstavništva Velike Britanije pri EU i NATO u Briselu.