Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.03.2012.

Predsednik Tadić i ministar Šutanovac posetili Dom „Kulina“



Predsednik Republike Srbije Boris Tadić i ministar odbrane Dragan Šutanovac, u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnika Ljubiše Dikovića, zamenika načelnika GŠ general-majora Milana Bjelice i komandanta Kopnene Vojske general majora Milana Mojsilovića, posetili su danas Dom za smeštaj odraslih lica „Kulina“ u blizini Aleksinca.

Dom Kulina ustanova je socijalne zaštite čija je osnovna delatnost smeštaj odraslih lica ometenih u mentalnom razvoju stepena teže i teške mentalne ometenosti. O četiri stotine i osam trenutno smeštenih korisnika te ustanove brigu vodi više oko dve stotine radnika, od kojih je najveći broj uključen u neposredan rad sa licima smeštenim u Domu.

Direktor ustanove Goran Petković istakao je da je pomoć Vojske u kritičnim momentima u radu Doma bila od ključnog značaja.

„U periodu od avgusta do novembra 2010. godine, posle višemesečnih suša, ostali smo bez pijaće vode, te smo se obratili lokalnim komunalnim preduzećima i u Nišu i u Aleksincu, ali jednostavno nije bilo kapaciteta, jer su naše potrebe svakodnevno bile velike. Pošto smo se obratili Ministarstvu odbrane, vojska je stigla i tri meseca nas snabdevala pijaćom vodom“, istakao je direktor „Kulina“ dodajući da je Vojska korisnicima Doma pružila značajnu pomoć i u zimskom periodu.

„U januaru i februaru ove godine, dva puta smo bili odsečeni od Aleksinca i Niša, a zahvaljujući intervenciji vojske uspeli smo da dovezemo osnovne životne namirnice, kao i da naše korisnike prebacimo do velikih zdravstvenih centara“, rekao je Petković.

Tom prilikom, u znak zahvalnosti, predstavnici Doma „Kulina“ uručili su ministru Šutanovcu zahvalnicu.

Stručnjaci u Domu, osim opšte zdravstvene nege, pružaju i usluge socijalnog, odnosno vaspitno-obrazovnog rada. Korisnicima ustanove na raspolaganju su defektolozi, psiholozi, sociolozi i logopedi koji rade neposredno sa njima.

Tokom 2011. godine u Domu je započeta suštinska transformacija na nekoliko polja, pre svega izmeštanjem korisnika mlađih od osamnaest godina i korisnika koji su bili u stanju pojačane medicinske nege i zdravstvene zaštite dok se trenutno sprovode aktivnosti koje treba da poboljšaju kvlitet života i usluga odraslim korisnicima koji ostaju na smeštaju.
photoFOTOGALERIJA