Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
08.03.2012.

Poseta norveške delegacije



Tročlana delegacija Ministarstva odbrane Kraljevine Norveške posetila je Beograd 7. i 8. marta 2012. godine radi razgovora o bilateralnoj saradnji u oblasti odbrane. Delegaciju je predvodio zastupnik načelnika Uprave za međunarodnu vojnu saradnju Ministarstva odbrane Kraljevine Norveške, kapetan bojnog broda Gunar Heloe. Na čelu delegacije Ministarstva odbrane Republike Srbije bio je zastupnik načelnika Uprave za međunarodnu vojnu saradnju Ministarstva odbrane Srbije pukovnik Predrag Kraljević.

Razmotrena su pitanja dostignutog stepena bilateralne saradnje u oblasti odbrane, saradnja između Srbije, EU i NATO, angažovanje u mirovnim misijama i prioriteti za naredni period. Dosadašnja saradnja obostrano je ocenjena kao vrlo uspešna, što potvrđuje visok stepen realizacije aktivnosti tokom 2011. godine, kao i obostrana zainteresovanost za nastavak i produbljivanje bilateralne vojne saradnje. Težišne oblasti saradnje su vojnomedicinska saradnja, saradnja u oblasti vojnog obrazovanja i upravljanja ljudskim resursima.

Gosti su upoznati sa dostignutim stepenom reforme sistema odbrane, tekućim aktivnostima međunarodne saradnje Ministarstva odbrane Srbije i planovima za 2012. godinu.

Tokom posete potpisan je i Plan bilateralne vojne saradnje za 2012. godinu, koji obuhvata aktivnosti u težišnim oblastima saradnje. Inicirana je i saradnja u oblasti energetske efikasnosti.