Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
08.03.2012.

Ministar Šutanovac sa ministrom odbrane Italije



Ministar odbrane Dragan Šutanovac sastao se danas sa italijanskim kolegom Đanpaolom Di Paolom, u okviru Samita Srbija-Italija.

Ministri su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom u oblasti odbrane i naglasili da će se ona i u budućnosti prvenstveno bazirati na saradnji u oblasti školovanja, obuke i usavršavanja.

Na sastanku je razgovarano i o podršci Ministarstva odbrane Italije uključivanju Srbije u Zajedničku bezbednosnu i odbrambenu politiku EU, aktivnostima u okviru Partnerstva za mir kao i podršci učešću u svim regionalnim inicijativama.

Posebno je naglašena podrška Italije brzom pristupanju Srbije članstvu u Evropskoj odbrambenoj agenciji, o čemu će se u EU razgovarati već 23. marta.

Ministar Šutanovac je izrazio očekivanje da će dve države nastaviti dosadašnju uspešnu saradnju u oblasti odbrane i naglasio da smo zainteresovani za uspostavljanje vojno-ekonomske i naučno-tehničke saradnje sa kompanijama iz Italije.

Ministar Šutanovac je zahvalio na podršci koju Italija pruža kako u reformi sistema odbrane tako i procesu evropskih integracija Srbije, posebno ističući značaj podrške prilikom dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU.
photoFOTOGALERIJA