Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
08.03.2012.

Bilateralne vojne konsultacije Srbije i Švedske



U Ministarstvu odbrane su održane bilateralne vojne konsultacije između predstavnika ministarstava odbrane Republike Srbije i Kraljevine Švedske. Delegaciju Ministarstva odbrane Republike Srbije predvodio je pukovnik Predrag Kraljević, zastupnik načelnika Uprave za međunarodnu vojnu saradnju, a delegaciju OS Kraljevine Švedske kapetan bojnog broda Lenart Danielson, šef Međunarodnog sektora OS Kraljevine Švedske.

Reč je prvim bilateralnim konsultacijama nakon dužeg vremenskog perioda i one predstavljaju osnovu za potpisivanje Plana bilateralne vojne saradnje.

Tokom razgovora, predstavnici organizacijskih celina MO i VS izneli su predloge za uspostavljanje saradnje u oblasti budžeta i finansija, upravljanja ljudskim resursima, rodne ravnopravnosti i učešća pripadnika MO i VS u multinacionalnim operacijama.

Švedska je spremna da pruži pomoć dostizanju potrebnog stepena interoperabilnosti naših oružanih snaga i uspostavljanje saradnje sa Nacionalnim univerzitetom odbrane i Vojnom akademijom Kraljevine Švedske.

Predstavnici MO Kraljevine Švedske izrazili su interesovanje za sadržaj Projekta uništavanja viškova i skladištenja konvencionalne municije i ubojnih sredstava i za izgradnju i razvoj civilnih kapaciteta za učešće u multinacionalnim operacijama.

Delegacija Kraljevine Švedske je obišla i Centar za mirovne operacije Združene operativne komande Generalštaba i kabinet za učenje engleskog jezika SAC (Self Access Centre), Uprave za obuku i doktrinu (J-7) GŠ VS.