Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.03.2012.

Poseta Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Centru za obuku KoV



Grupa od 15 novinara posetila je danas Centar za obuku Kopnene vojske u Požarevcu u organizaciji Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, kao nastavak dvodnevnog treninga „Odgovornim izveštavanjem do ravnopravnijeg sektora bezbednosti“.

Pozdravljajući goste, zastupnik komandanta Centra za obuku Kopnene vojske u Požarevcu pukovnik Duško Šljivančanin predstavio je tu ustanovu ističući da je njima poverena obuka podoficira, profesionalnih vojnika i vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka, među kojima se nalaze i pripadnice lepšeg pola.

- Kao oficir starog kova, nekada sam imao predrasude o ženama u vojsci, ali više ne, jer su se u praksi pokazale odgovorne u obavljanju svih dužnosti, a neke čak to rade i mnogo odgovornije od svojih kolega-rekao je pukovnik Šljivančanin napominjući da je u Centru deset odsto žena u uniformi.

On je istakao da ne postoji razlika u fizičkoj obuci između polova, već da su samo norme za proveru prilagođene ženama, dok je stručni deo obuke isti za sve.

- Ravnopravne smo sa svojim kolegama u svim zahtevima koji se pred nas stavljaju, a možda se od mene kao žene očekuje više - rekla je poručnica Jasna Pešić, koja je lekarka u ovoj ustanovi i jedna je od dve žene oficira u ovom Centru.

Istraživačica Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Maja Bjeloš istakla je da novinari koji su pohađali kurs prave priloge o ženama u sektoru bezbednosti kako bi se pokazala njihova sposobnost da daju i tu svoj doprinos.

- Uverena sam da će nakon ove posete mediji biti spremniji da promene sliku žene u sektoru bezbednosti iako nam ostaje kao problem nedostatak specijalizovanih novinara koji bi izveštavali o tom sektoru - rekla je istraživačica Bjeloš, jedna od organizatora iz Beogradskog centara za bezbednosnu politiku.

Ideja kursa bila je da se kroz diskusije i radionice novinari štampanih i elektronskih medija upoznaju sa tim sektorom, a u cilju odgovornog izveštavanja o ženama i muškarcima koji su zaposleni ili na obuci u tim institucijama. Studijskim posetama ustanovama bezbednosti omogućeno im je da saznaju više o problematici pristupa informacijama, poverljivim podacima, ali i o izazovima sa kojima se suočavaju zaposleni u tom sektoru, posebno žene.

Trening i studijska poseta predstavljaju jednu od aktivnosti u okviru projekta Podrška sprovođenju Nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije SB UN 1325 u Srbiji - Žene, mir i bezbednost.
photoFOTOGALERIJA