Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
02.03.2012.

Obeležen Dan Vojnomedicinske akademije



U Amfiteatru Vojnomedicinske akademije danas je obeleženo 168 godina postojanja te medicinske ustanove. Svečanosti su prisustvovali ministar odbrane Dragan Šutanovac, načelnik Vojnomedicinske akademije brigadni general prof. dr Marijan Novaković, ministar zdravlja Zoran Stanković, zamenik načelnika Generalštaba VS general-major Milan Bjelica, rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik prof. dr Miodrag Jevtić, načelnik Vojne akademije general-major Mladen Vuruna, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, verskih organizacija, ličnosti iz javnog i kulturnog života i brojni gosti.

O Vojnomedicinskoj akademiji, rezultatima rada u prethodnoj godini i planovima za budućnost govorio je načelnik VMA general Novaković. On je istakao da je ta visokoškolska jedinica najveća vojna bolnica u Srbiji i regionu, poznata po svom radu širom sveta, sinonim tradicije i poverenja i brend koji promoviše našu zemlju na najbolji način.

- Nakon malo više od godinu dana od kako sam stupio na ovu dužnost mogu da kažem da sam zadovoljan rezultatima koji su postignuti. U svakom segmentu rada VMA, a to su takozvana tri stuba - zdravstvo, obrazovanje i školstvo, postignut je napredak. Što se zdravstva tiče, načinjeni su kvantitativni pomaci u broju lečenih i izlečenih, ali i kvalitativni, jer su primenjene nove dijagnostičke procedure, naročito na radiologiji. Značajne novine su i u terapijskom smislu, jer su primenjeni najnoviji protokoli u lečenju maligne bolesti, u bilo u kom segmentu. Ministarstvo zdravlja dalo nam je dozvolu da postanemo referentni onkološki centar što znači da možemo ne samo da dijagnostikujemo malignu bolest nego i da je lečimo odgovarajućom terapijom - rekao je general Novaković.

On je naglasio da je u obrazovanju najveća novost akreditacija Medicinskog fakulteta VMA, kao dela Univerziteta odbrane na koji su do sada upisane tri klase kadeta. Sredinom ove godine Vojnomedicinska akademija biće domaćin Balkanskog kongresa vojne medicine, a dobila je i ponudu da organizuje Evropski kongres vojne medicine 2014. godine.

- Nastavljamo istim tempom, planiramo nabavku nove opreme, uvođenje savremenih metoda lečenja, unapređenje medicinske profesije i usavršavanje kadrova, intenziviranje međunarodne saradnje, borbu protiv korupcije i stvaranje uslova za dalje poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih. Sve to u cilju podizanja kvaliteta zdravstvene zaštite naših pacijenata, i vojnih i civilnih osiguranika. VMA postoji zbog svojih pacijenata - istakao je načelnik te ustanove i dodao da će dodatni napori biti usmereni ka poboljšanju odnosa medicinskog osoblja prema pacijentima, kao i da nikakva tehnika ni skupi aparati ne vrede ako ljudski faktor zakaže.

Čestitajući zaposlenima i bivšim zaposlenima Vojnomedicinske akademije praznik te ustanove i 168 godina postojanja, ministar odbrane Dragan Šutanovac istakao je da se prethodne četiri godine u radu ministarstva mogu okarakterisati kao reformske godine, pri čemu je reforme u oblasti vojnog zdravstva ocenio kao najvažnije.

„Potpuna profesionalizacija Vojske Srbije, formiranje Univerziteta odbrane, Vojnomedicinskog fakulteta, ali i penziona i zdravstvena reforma predstavljaju reforme koje su u direktnoj vezi sa vojnim zdravstvom i Vojnomedicinskom akademijom“, rekao je ministar Šutanovac naglasivši da se obnova VMA u prethodne četiri godine odvijala u dva pravca. Jedan pravac odnosio se na kadrovsku obnovu, a drugi na tehnološko-tehničku obnovu i modernizaciju, u šta je, prema ministrovim rečima, uloženo oko devet stotina miliona dinara, odnosno devet miliona evra.

„Novac je uložen u nabavku novih aparata, kao što su linearni akcelerator, multislajsni skener, angio sale i veliki broj drugih medicinskih aparata. Danas postoji 32 hiljade uređaja od kojih je 95 posto ispravno“, istakao je Šutanovac podsetivši da se pre nekoliko godina u javnosti raspravljalo o tome da li VMA treba da bude u okviru Ministarstva i da li treba da bude Vojnomedicinska akademija, a da je ta ustanova 2008. godine funkcionalno integrisana u sistem zdravstvene zaštite Republike Srbije.

„Danas na VMA mogu da se leče svi građani sa adekvatnim uputom. Za to vreme bolnički je lečeno oko 90 hiljada civilnih lica i urađeno je više od stotinu hiljada operacija. U toku januara i naše vojne bolnice u Nišu i Novom Sadu otvorile su svoja vrata i pružaju medicinsku pomoć civilnom stanovništvu, što je izuzetno važan doprinos opštem zdravstvenom stanju u Republici. Obećali smo 2008.godine da ćemo učiniti sve da VMA bude najbolja i najopremljenija bolnica u ovom delu Evrope, a neki od podataka to i dokazuju“, rekao je ministar odbrane napomenuvši kao veoma važno to da ova ustanova poseduje svih pet sertifikata međunarodnog standarda i kvaliteta, sertifikat i akreditaciju za laboratorijsku dijagnostiku u pet oblasti.

Ove godine obeležava se četiri godine postojanja i dve godine akreditovanog rada Medicinskog fakulteta VMA, a u toku je upis četvrte generacije kadeta Vojne i Vojnomedicinske akademije. Odziv kandidata, prema ministrovim rečima udvostručen je u odnosu na prošlu godinu.

„ Završetkom pozicioniranja Vojnomedicinske akademije stvorili smo konkurentnu ponudu u međunarodnoj vojnoj saradnji za školovanje i usavršavanje medicinskog kadra. Sve zemlje u regionu, ali ne samo u regionu, jer imamo i kadete iz Libije, Angole, očekujemo petnaest alžirskih vojnih lekara koji će doći na usavršavanje u Srbiju, a imamo i ozbiljne razgovore sa dve afričke države, jednom u kojoj bismo bili zaduženi za formiranje njihove vojne bolnice, i drugom u koju bismo slali naše vojne stručnjake koji bi tamo radili u saradnji sa njihovom vojskom“, naznačio je Šutanovac, podsetivši na dobru saradnju sa Norveškom, Kinom, Češkom, SAD i Rusijom i još četrdeset zemalja.

Prema njegovim rečima od velikog značaja je i angažovanje pripadnika VMA u mirovnim misijama, pre svega u Kongu i u Čadu. „Danas dok slavimo 168 godina postojanja VMA treba da pošaljemo pozdrave i pripadnicima ove ustanove i saniteta Srbije i Vojske Srbije koji se nalaze u Kongu u mirovnoj misiji. Posao koji oni obavljaju jeste posao koji podiže kapacitete naše Vojske, ali i naše države u sklopu integracija kojima težimo“, rekao je ministar dodavši da je aktivnim učešćem u mirovnim operacijama i međunarodnim vežbama i međunarodnom saradnjom sa vojnomedicinskim ustanovama doprineto poboljšanju spoljnopolitičkog kapaciteta naše države.

Govoreći o realizovanim zadacima ministar je podsetio na ono što predstoji ovoj ustanovi i Ministarstvu odbrane.
- Želimo da nastavimo tehnološku obnovu i modernizaciju VMA, pa je planirano kompletno obnavljanje operacionog bloka i intenzivne nege, rekao je ministar odbrane naglašavajući da je u planu nabavka sanitetskog helikoptera za brzo i adekvatno reagovanje mobilnih sanitetskih ekipa VMA na teritoriji cele Republike. On je takođe istakao da se reformom penzionog sistema i reformom vojno-zdravstvenog osiguranja, koja je u toku, stvaraju uslovi za ozbiljnije i adekvatnije finansiranje vojnog zdravstvenog sistema.

- Podsećam da je bivši penzioni fond dugovao 7,4 milijarde dinara našem zdravstvenom fondu, a otkako smo završili reformu penzionog sistema, fond na mesečnoj osnovi uplaćuje sav novac za vojne penzionere, koji imaju zdravstvenu zaštitu u okviru naših vojnih ustanova, kazao je ministar Šutanovac.

On je obećao da će se u narednom periodu mnogo više pažnje na VMA pokloniti naučno-istraživačkom radu, za koji će se ove godine odvajati značajna sredstva, pre svega za one primenjene radove koji imaju veliki značaj za Vojsku Srbije.

- Želimo da najperspektivnije mlade lekare šaljemo na usavršavanje u najprestižnije medicinske ustanove širom sveta kao što mi prihvatamo školovanje stranih oficira i lekara kod nas, rekao je ministar odbrane. On je istakao kako je u prethodne četiri godine mnogo učinjeno na poboljšanju materijalnog statusa zaposlenih u sistemu odbrane, ali da taj deo posla ne zavisi samo od Ministarstva odbrane. Posebno je napomenuo da više treba ceniti rad i značaj srednjeg medicinskog kadra i da i oni, po ugledu na ostale pripadnike vojske koji imaju trupni dodatak, dobijaju adekvatnu nadoknadu.

- Očekuje nas adekvatna i sveobuhvatna analiza postojeće organizacione šeme i uspostavljanje nove, koja će omogućiti bržu i bolju medicinsku uslugu u okviru kadrovskog plana. U sklopu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, ali i u VMA, postoji potreba da se započne nova reorganizacija kako bi se ljudi iz sistema uposlili u punom kapacitetu, rekao je ministar Šutanovac i podsetio da se ovih dana raspisuje konkurs za 97 novih pripadnika VMA. On je napomenuo da tim konkursom Ministarstvo pokazuje želju da VMA bude na nivou koji građani Srbije od te institucije i očekuju.

- Danas u Srbiji, regionu i većem delu sveta, VMA predstavlja svetao primer i ne postoji ni jedan inostrani ministar odbrane koji nije pokazao interesovanje za saradnju sa ovom ustanovom, rekao je ministar odbrane izrazivši nadu da će u budućnosti biti još prilika da se predstavljaju znanja i kapaciteti VMA i izvan granica Srbije.

Ove godine promovisano je pet doktora nauka kojima je diplome uručio načelnik VMA brigadni general prof. dr Marijan Novaković. To su major Aleksandar Tomić, potpukovnik Janko Pejović, Milena Miljković, Zoran Petrović i Miroslav Broćić.

Svake godine, na ovoj svečanosti, bira se i najbolja organizacijska jedinica Vojnomedicinske akademije za prethodnu godinu. Posebnu težinu ovom priznanju daje činjenica da ga dodeljuju kolege. Četvrtu godinu za redom priznanje je dobila Klinika za urgentnu internu medicinu. Na svečanosti je načelniku te klinike pukovniku prof. dr Branku Gligiću Vojnu spomen medalju uručio ministar odbrane Dragan Šutanovac, a plaketu načelnik Vojnomedicinske akademije brigadni general Marijan Novaković.

Medalje „dr Vladan Đorđević“ za najbolje hirurge u zemlji dobili su bivši načelnik Klinike za plastičnu hirurgiju i opekotine VMA general-major u penziji prof. dr Branislav Pantelić i direktor Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti prof. dr Slobodan Slavković. Odličje je prof. Slavkoviću uručio načelnik Grupe hirurških klinika pukovnik prof. dr Nebojša Jović, dok će prof. dr Branislavu Panteliću medalja naknadno biti uručena.

Nagrada autoru godine časopisa „Vojnosanitetski pregled“ ustanovljena je 1995. godine u želji da istakne značaj publikovanja u naučnim časopisima za širenje i unapređenje medicinske struke i nauke. Ovogodišnji dobitnik, prim. dr sc. med. Zoran Stanojković iz Zavoda za transfuziju krvi u Nišu, u toku prošle godine objavio je tri rada u tom časopisu. Primarijus dr Stanojković drugi je dobitnik priznanja iz tzv. civilnih institucija. Nagradu je uručio načelnik Uprave za vojno zdravstvo pukovnik prof. dr Zoran Popović.

Vojnomedicinska akademija otvorena je za sve građane Srbije kao i strane državljane. Reč je o instituciji u sistemu odbrane Republike Srbije kao integrativnom delu Ministarstva odbrane i strateškom brendu naše zemlje i Vojske na putu uključenja u evroatlantske integracije.

VMA obeležava današnji datum kao sećanje na 2. mart 1844. godine kada je knez Aleksandar Karađorđević potpisao Ukaz kojim se proglašava „Zakon o ustrojeniju špitalja Centralne vojske“.
photoFOTOGALERIJA