Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
29.02.2012.

Promocija nove generacije rezervnih oficira



U Vojnoj akademiji danas je upriličena svečanost povodom završetka školovanja Klase slušalaca rezervnih oficira generacije «septembar 2011». Tom prilikom u činove rezervnih potporučnika roda pešadije, intendanske i službe telekomunikacija, sanitetske i veterinarske službe proizvedeno je 59 mladića i devojaka koji su prethodnih šest meseci bili na osposobljavanju na Vojnoj akademiji i Vojnomedicinskoj akademiji.

Svečanosti su prisustvovali načelnik Vojne akademije general-major Mladen Vuruna, načelnik štaba Komande za obuku brigadni general Mlađen Nišević, načelnik Škole nacionalne odbrane pukovnik Mile Jelić, brojne starešine kao i porodice, rodbina i prijatelji promovisanih rezervnih oficira.

Pozdravljajući prisutne u ime pripadnika Škole nacionalne odbrane, Vojne akademije i VMA pukovnik Jelić istakao je da je škola rezervnih oficira oduvek bila izazov ali i stvar prestiža za mlade.

- Danas je Srbija dobila još jednu kvalitetnu generaciju rezervnih oficira spremnih za velike napore i iskušenja, ali i sticanje novih iskustva - rekao je pukovnik Jelić i dodao da je u njihovom osposobljavanju posebno ulogu imalo stažiranje u jedinicama gde su bili u prilici da neposredno sagledaju kako funkcioniše sistem odbrane.

Čestitajući najmlađim rezervnim starešinama naše vojske na unapređenju, on je poručio da treba da budu posvećeni državi, ali i porodicama, i da poštuju vrednosti mira.

- U Vojnoj akademiji i VMA ostaćete upamćeni kao zrela i kvalitetna generacija i molim vas da budete takvi i u životu, kazao je načelnik Škole nacionalne odbrane, dodajući da iz ove ustanove odlaze sposobniji i bogatiji za još jedno iskustvo.
-
Prvi u rangu, rezervni potporučnik Miroslav Sofronić, zahvalio je predavačima i starešinama na nesebičnom prenošenju znanja, kao i roditeljima i prijateljima koji su im bili podrška tokom minulih šest meseci.

- Pripremljeni smo da budemo na visini svakog zadatka, bez obzira na teškoće i probleme koji se pred nas stavljaju, a pri izvršavanju dužnosti, nećemo zaboraviti vojničku čast, jer čast je naša imovina, rekao je najbolji rezervni potporučnik napominjući da je period proveden u uniformi izrodio mnoga prijateljstva.

Današnja svečanost je bila prilika da se pohvale i nagrade najbolji u generaciji koja je uspešno završila obuku za rezervne oficire.
photoFOTOGALERIJA