Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.02.2012.

Bilateralne odbrambene konsultacije sa Turskom



Saradnja u oblasti odbrane između Republike Srbije i Republike Turske je u usponu i takav trend treba nastaviti u obostranom interesu, konstatovali su državna sekretarka u Ministarstvu odbrane dr Tanja Miščević i podsekretar u Ministarstvu nacionalne odbrane Republike Turske general-potpukovnik Umit Dundar na bilateralnim odbrambenim konsultacijama održanim u Turskoj 15. februara 2012. godine.

Posebno je istaknut značaj angažovanja turske strane u projektu konverzije dela vojnog aerodroma „Morava“ kraj Kraljeva u civilni.

U ovoj godini saradnja će se težišno odvijati kroz razmenu poseta visokog nivoa, vežbe specijalnih jedinica, školovanje i nastavak projekata pokrenutih u proteklom periodu. Obostrano je konstatovan značaj daljeg unapređenja vojnoekonomske i vojnotehničke saradnje.

Tokom posete Turskoj, državna sekretarka Miščević se sastala sa podsekretarom odbrambene industrije Muradom Bajarom, kao i sa predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova Republike Turske.

Državna sekretarka Miščević održala je predavanje na prestižnom Institutu za ekonomsku politiku Turske o perspektivama i izazovima Srbije i zemalja Balkan u procesu evropskih integracija.