Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.01.2012.

Magazin ODBRANA u broju 152 od 15. januara donosi



Najbolji i najperspektivniji pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i ove godine imaće priliku da se, dodatnim školovanjem i usavršavanjem u zemlji i inostranstvu, osposobe za obavljanje najviših dužnosti u sistemu odbrane i tako znatno doprinesu daljem razvoju naše vojske.

Tema broja je neutralnost u 21. veku. Za bezbednost Srbije najbolji izbor je aktivna saradnja na međunarodnoj sceni, posebno u okviru Programa Partnerstvo za mir i zajedničkim aktivnostima na suzbijanju pretnji terorizma. Saradnja sa Evropskom unijom na bezbednosnom planu podsticaj je njenim težnjama za evropskim integracijama i način da pokaže svoju odgovornost za mir.

U intervjuu ODBRANI brigadni general Milosav Simović, komandant Četvrte brigade Kopnene vojske, ističe da su komandovanje i rad sa ljudima umetnost. – Svi ljudi su istovremeno isti i različiti. Sto ljudi, sto ćudi. Treba ih kuditi i hvaliti. Prema svakome biti isti, ali i različit, i iz svakoga na poseban način izvući najbolje. Mlad oficir, i ne samo mlad, svaki oficir, ne sme i ne treba da beži od čizama, trupe i vojske – kaže general.

O viziji razvoja sistema odbrane u ovom broju piše general-major Božidar Forca. On navodi da unapređenje dostignutog stepena razvoja sistema odbrane obuhvata dalju profesionalizaciju Vojske, novi sistem obrazovanja, modernizaciju i razvoj naoružanja i vojne opreme, adekvatnu infrastrukturu, unapređenje međunarodne vojne saradnje i poboljšanje standarda pripadnika Vojske i sistema odbrane.

U svakom trenutku, „crvene beretke“ Specijalne brigade Vojske Srbije spremne su i osposobljene da se suoče sa najzahtevnijim zadacima koji se pred njih postavljaju. ODBRANA donosi priču o njihovom borbenom arsenalu.

I ove godine su Uprava za odnose s javnošću i Medija centar „Odbrana” dodelili tradicionalne novinarske i sportske nagrade, povodom Dana Centra. Specijalnu novinarsku nagradu Ministarstva odbrane za najbolju promotivnu televizijsku emisiju, Uprava za odnose s javnošću dodelila je Veselinu Grozdaniću i Maci Pop Cenić iz Radio-televizije Srbije, za realizaciju direktnog prenosa promocije novih oficira Vojske Srbije u septembru prošle godine. Novinarsku nagradu „Ivan Marković” za 2011. godinu žiri je dodelio novinaru Radio-televizije Srbije, Branku Stankoviću za emisiju „Kvadratura kruga“ o Četvrtoj brigadi Kopnene vojske. Najbolji sportista Vojske Srbije u prošloj godini je stariji vodnik Dejan Vukojević, strelac, iz Centra za obuku Kopnene vojske, a najuspešnija sportska ekipa je Skijaška ekipa Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Izaslanik odbrane Republike Francuske u Beogradu pukovnik Fabris Dida ističe da je saradnja francuskog i srpskog ministarstva odbrane na odličnom nivou. Srbija je zemlja sa kojom Francuska najviše sarađuje u regionu, a dodatni impuls dao je sporazum koji su u aprilu prošle godine u Parizu potpisali ministri odbrane dve zemlje.

Beograd uskoro dobija podmornicu. Diverzantska podmornica klase P-911, deplasmana oko 100 tona i dužine 20 metara, najverovatnije će biti postavljena na obali Dunava, kod ušća Save ili na Kalemegdanu.

SPECIJALNI PRILOG u ovom broju je ARSENAL 61.

ODBRANU možete kupiti na kioscima ŠTAMPE i FUTURE PLUS i u VOJNOJ KNjIZI u Vasinoj 22 u Beogradu, po ceni od 100 dinara.