Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.01.2012.

Go­di­šnje na­gra­de Upra­ve za od­no­se s jav­no­šću i Me­di­ja cen­tra "Od­bra­na"



Uprava za odnose s javnošću dodelila je po drugi put Specijalnu novinarsku nagradu Ministarstva odbrane za najbolju promotivnu televizijsku emisiju, a Medija centar "Odbrana" i ove godine dodelio je Novinarsku nagradu "Ivan Marković" i proglasio najboljeg sportistu i sportsku ekipu u Vojsci Srbije u 2011. godini.

Specijalnu novinarsku nagradu Ministarstva odbrane za najbolju promotivnu televizijsku emisiju, Uprava za odnose s javnošću dodelila je Veselinu Grozdaniću i Maci Pop Cenić iz Radio-televizije Srbije, za realizaciju direktnog prenosa promocije novih oficira Vojske Srbije, 10. septembra 2011. godine, na RTS 1.

Nagrađeni tim RTS-a do sada je realizovao šest direktnih televizijskih prenosa promocije novih oficira Vojske Srbije, koje je svake godine gledalo više od milion gledalaca. Specijalna novinarska nagrada dodeljuje se emisiji koja promoviše aktivnosti Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na originalan, kreativan i afirmativan način.

Za Novinarsku nagradu "Ivan Marković" prijavljeni su radovi iz različitih medija - agencijskih, štampanih i elektronskih, nacionalnih i lokalnih, sa vrlo različitim profilom, tiražom i uređivačkom orijentacijom. Žiri je nagradu dodelio novinaru Radio-televizije Srbije, Branku Stankoviću za emisiju „Kvadratura kruga“ o Četvrtoj brigadi Kopnene vojske, koja je emitovana 22. oktobra 2011. na Prvom kanalu RTS-a.

U obrazloženju se navodi da „emisija celovito, studiozno i atraktivno predstavlja Četvrtu brigadu Kopnene Vojske, koja, pored ostalih zadataka, štiti Kopnenu zonu bezbednosti prema Kosovu i Metohiji. Propozicije konkursa predviđaju nagradu za afirmativno prikazivanje Vojske Srbije. Ova emisija to u potpunosti čini, prikazujući spremnost i osposobljenost Vojske da obavi složene zadatke, predstavljajući njene pripadnike na vojničkom poslu, ali i u svakodnevnom odnosu prema zajednici čiji je deo".

Žiri za dodelu novinarske nagrade "Ivan Marković" radio je u sastavu dr Snježana Milivojević, redovni profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu (predsednica žirija), Milan Galović, urednik u listu „Politika“, Vera Potparić, urednik u Agencija „Fonet“, Ana Miletić, predstavnik Uprave za odnose s javnošću i Vladimir Ristić, nekadašnji novinar listova „Narodna armija“ i „Vojska“.

Žiri za izbor najboljeg sportiste i sportske ekipe Vojske Srbije konstatovao je da su u 2011. godini u vojnom sportu, i u pojedinačnoj i u ekipnoj konkurenciji, na domaćim i na međunarodnim takmičenjima, postignuti vrhunski rezultati.

Za najboljeg sportistu Vojske Srbije u prošloj godini proglasio je starijeg vodnika Dejana Vukojevića, strelca, iz Centra za obuku Kopnene vojske, a za najuspešniju sportsku ekipu Skijašku ekipu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Specijalno priznanje za afirmaciju sporta i razvoj civilno-vojne saradnje dodelio je Fudbal-skom klubu „Nebeski anđeli“ iz Četvrte brigade Kopnene vojske iz Vranja.

Stariji vodnik Dejan Vukojević osvojio je prvo mesto u gađanju iz pištolja CZ99 9 milimetara na prvenstvu Vojske Srbije, prvo mesto u praktičnom streljaštvu na državnom takmičenju i 63. plasman na Svetskom prvenstvu u praktičnom streljaštvu među 1.400 učesnika. Član je državne reprezentacije u praktičnom streljaštvu.

Pripadnici Skijaške ekipe Ministarstva odbrane i Vojske Srbije su u februaru 2011. godine na 51. svetskom vojnom prvenstvu u skijanju u Sarajevu, među 23 ekipe, izborili četvrto mesto u alpskom skijanju, u disciplini veleslalom.

Fudbalski klub „Nebeski anđeli“ osvojio je tokom 2011. godine Kup Pčinjskog okruga i prvenstvo Pčinjske okružne lige. Sportska nadmetanja i druženja pripad-nika Kluba sa sportistima Vranja i pčinjskog kraja doprinela su unapređenju civil-no-vojne saradnje Četvrte brigade sa Srbima, Albancima, Romima i Bugarima koji žive na tom prostoru.

Predsednik žirija za dodelu sportskih nagrada bio je državni sekretar dr Zoran Jeftić, šef Delegacije Srbije pri CISM, a članovi Predrag Manojlović, predstavnik Olimpijskog komiteta Srbije, pukovnik Zoran Šćekić iz Kabineta ministra odbrane, potporučnik Stevan Stojanović, najbolji sportista Vojske Srbije u 2010. i major Vladimir Počuč, zamenik glavnog urednika magazina „Odbrana“.

Nagrade će biti uručene na svečanosti povodom Dana Medija centra "Odbrana", 23. januara, u Domu Vojske Srbije u Beogradu.