Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.01.2012.

Sednica Senata Univerziteta odbrane



U Rektoratu Univerziteta odbrane održana je druga redovna sednica Senata kojom je predsedavao rektor Univerziteta general-major prof. dr Miodrag Jevtić. Na sednici su usvojeni predlozi Pravilnika o uslovima i načinu angažovanja gostujućeg profesora i Pravilnika o uslovima i postupku dedele počasnog doktorata Univerziteta odbrane.

Tom prilikom, general Jevtić je pokrenuo inicijativu da se penzionisanom brigadnom generalu prof. dr Rudolfu Urbanu, rektoru Univerziteta odbrane Republike Češke, dodeli priznanje počasnog doktora Univerziteta odbrane u Beogradu. Obrazlažući inicijativu general Jevtić je istakao da je profesor Urban nesebično pomogao u prenošenju iskustava stečenih prilikom reforme češkog vojnoškolskog sistema i akreditacije studijskih programa.

„Ova iskustva su nam učinjena dostupnim tokom poseta naših delegacija Univerzitetu odbrane u Brnu, kao i prilikom uzvratnih poseta rektora Univerziteta odbrane sa saradnicima Vojnoj akademiji i Vojnomedicinskoj akademiji. Takođe, u saradnji sa menadžmentom Vojnomedicinske akademije, ostvarena je razmena istraživača i pokrenuta inicijativa za organizovanje zajedničkih doktorskih studija u oblasti medicinskih nauka. Sve ove aktivnosti značajno su išle u prilog afirmaciji ideje o formiranju Univerziteta odbrane u Beogradu“, istakao je general Jevtić.

Tokom sednice, članovi Senata su upoznati sa aktivnostima koje ih očekuju u predstojećem periodu a koje će omogućiti da Univerzitet odbrane kao integralni deo akademske zajednice Republike Srbije bude spreman za operativnu realizaciju svih ciljeva i zadataka postavljenih prilikom njegovog osnivanja februara 2011. godine.