Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.09.2023.

Mešovita artiljerijska brigada; Tenkovski bataljon T-72M; Oklopno-izviđački bataljon



MEŠOVITA ARTILjERIJSKA BRIGADA

Mešovita artiljerijska brigada je namenjena za artiljerijsko-raketnu podršku jedinica u zoni izvođenja operacija Kopnene vojske.

Mešovita artiljerijska brigada sastoji se od komandnog, dva topovsko-haubička, dva topovsko-artiljerijska, jednog samohodnog topovsko-haubičkog diviziona, jednog mešovitog raketnog artiljerijskog diviziona i logističkog bataljona. Komanda i jedinice Mešovite artiljerijske brigade nalaze se u Nišu.


Zadaci mabr:
  • izgradnju i održavanje operativnih sposobnosti za izvršavanje zadataka u okviru misija Vojske Srbije
  • obučavanje i uvežbavanje komandi i jedinica za izvršavanje namenskih zadataka
  • pripreme i angažovanje jedinica za pružanje pomoći civilnim vlastima u sanaciji posledica prirodnih nepogoda, tehničko-tehnoloških i drugih nesreća.

Tradicija mabr:
 
Dan Mešovite artiljerijske brigade obeležava se 14. septembra. Tog dana 1918. godine počela je artiljerijska priprema proboja Solunskog fronta, koja je trajala do početka proboja 15. septembra u 05.30 časova. Oko 2.000 artiljerijskih cevi oglasilo je početak dugo očekivanog napada savezničkih armija na Solunskom frontu i završetak golgote srpskog naroda u Prvom svetskom ratu. U toku dvadesetdvočasovne artiljerijske pripreme uništena je bugarska artiljerija, porušene su žičane prepreke, preorani su rovovi i stvoreni su uslovi Prvoj i Drugoj srpskoj armiji da krenu u proboj Solunskog fronta.
 
Izbor ciljeva, tačnost i preciznost artiljerijske vatre, učinak na ciljevima i iskorišćavanje efekata vatre nadmašili su sve do tada viđeno.
 
Mešovita artiljerijska brigada formirana je 4. juna 2007. godine i nastavlja tradicije 203. mešovite artiljerijske brigade, koja je postojala u periodu od 1988. do 2006. godine.

Komandant Mešovite artiljerijske brigade je pukovnik Dejan Novaković.


TENKOVSKI BATALjON T-72M

 
Tenkovski bataljon T-72M je organizacijska jedinica Kopnene vojske opremljena modernizovanim tenkovima T-72MS i namenjena za izvršavanje zadataka samostalno i u sadejstvu sa ostalim jedinicama Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva i PVO.
 
Komanda i jedinice tenkovskog bataljona T-72M razmeštene su u Nišu.


Zadaci Tenkovskog bataljoa T-72M su:
  • Izgradnja i održavanje operativnih i funkcionalnih sposobnosti komande i jedinica tenkovskog bataljona T-72M;
  • Izvođenje oklopnih i protivoklopnih dejstava u toku izvođenja operacija Kopnene vojske;
  • Obezbeđenje raspoloživosti snaga za pružanje podrške civilnim vlastima u slučaju prirodnih nepogoda i tehničko-tehnoloških i drugih nesreća.

Dan tenkovskog bataljona T-72M obeležava se 31. oktobra, kada i dan oklopnih jedinica Vojske Srbije.

Komandant tenkovskog bataljona T-72M je potpukovnik Aleksandar Zdravković.


OKLOPNO-IZVIĐAČKI BATALjON

 
Oklopno-izviđački bataljon je jedinica Kopnene vojske opremljena i osposobljena za prikupljanje obaveštajnih podataka s ciljem realizacije obaveštajnog obezbeđenja Kopnene vojske. Osnovno borbeno sredstvo bataljona je oklopno-izviđački automobil BRDM-2MS.
 
U sastavu bataljona su komanda i tri oklopno-izviđačke čete. Komanda i jedinice Oklopno-izviđačkog bataljona su stacionirane u Nišu.


Zadaci oklopno-izviđačkog bataljona su:
  • Prikupljanje obaveštajnih podataka za potrebe izvođenja operacija Kopnene vojske
  • Osposobljavanje i uvežbavanje komande i jedinica za izvršavanje namenskih zadataka.
Bataljon je formiran 15. oktobra 2019. godine.

Komandant Oklopno-izviđačkog bataljona je potpukovnik Ivan Simonović.
photoFOTOGALERIJA