Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
07.07.2023.

Održana završna vežba kadeta na Pasuljanskim livadama



Prikaz osposobljenosti kadeta završne godine Vojne akademije održan je danas na Vojnom kompleksu „Pasuljanske livade“.

Kadeti završne godine rodova Pešadije i Oklopnih jedinica realizovali su taktičku vežbu sa bojnim gađanjem po temama – Ojačani streljački vod na oklopnom borbenom vozilu „Lazar-3“ u odbrani i Ojačani tenkovski vod u napadu iz pokreta.

U završnoj vežbi učestvovali su i kadeti modula Inžinjerija, Vazdušno osmatranje i javljanje, Vojnomašinsko inženjerstvo, Vojnoelektronsko inženjerstvo, Opšta logistika i Saobraćaj i transport. Oni su na „Pasuljanski livadama“ prikazali rad telekomunikaciono-informatičkog centra, centra VOJ, intendantske stanice, stanice za održavanje, zatim rad stanice za snabdevanje, rad na transportu ubojnih sredstava i prikaz rada inžinjerije.

Osim kadeta završne godine, u vežbi su učestvovali i kadeti treće godine – smer Pešadija i slušaoci Kursa za rezervne oficire generacija „mart 2023“. Za prikaz završne vežbe angažovani su tenkovi M-84, oklopna borbena vozila „Lazar 3“, borbena vozila pešadije M-80, minobacači 82mm, kao i ostala specijalna teretna i transportna vozila.

Vežbi su prisustvovali načelnik Vojne akademije pukovnik vanr. prof. dr Srđan Blagojević i predstavnici Univerziteta odbrane i Vojne akademije.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
07.07.2023
mp4 (48,91 MB)
Vežba