Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.06.2023.

Redovna zamena kontingenta Vojske Srbije u misiji u Libanu



Kontingent Vojske Srbije koji je od kraja prošle godine bio angažovan u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu vratio se u Republiku Srbiju nakon uspešnog završetka angažovanja u misiji.

U sastavu ovog kontingenta bila je pešadijska četa iz Četvrte brigade kopnene vojske, štabni oficiri i grupa specijalista zaduženih za podršku. Oni su zadatke izvršavali u sektoru „Istok“ mirovne operacije u Libanu, a njihovo angažovanje je od strane pretpostavljenih starešina i komande misije ocenjeno kao izuzetno profesionalno i odgovorno.

U zonu operacije danas je upućen novi kontingent Vojske Srbije, koji će narednih šest meseci, kao i naši prethodni kontingenti, izvršavati odgovorne zadatke na očuvanju mira u ovoj bliskoistočnoj zemlji.

Vojska Srbije je učešće u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu otpočela 2010. godine upućivanjem pet štabnih oficira, a od tada je broj pripadnika Vojske Srbije u ovoj misiji značajno uvećan. Trenutno u zoni operacije, osim kontingenta u sektoru „Istok“, Vojska Srbije angažuje i vod za zaštitu snaga u sastavu italijanskog kontingenta u sektoru „Zapad“.
photoFOTOGALERIJA