Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.04.2023.

Sastanak ministra Vučevića sa ambasadorom Alžira



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se danas sa ambasadorom Narodne Demokratske Republike Alžir u Beogradu Fatahom Mahrazom.

Ministar Vučević, na početku susreta, istakao je da su sveukupni odnosi Alžira i Srbije tradicionalno dobri, prijateljski i partnerski. On je naglasio da je Alžir jedna od najuticajnijih zemalja u arapskom svetu i afričkom kontinentu i da je interes Republike Srbije dalje jačanje saradnje sa alžirskom stranom.

Ministar Vučević je izrazio zadovoljstvo zbog uspešno realizovanih razgovora dve delegacije tokom osmog zasedanja Mešovite komisije za nadzor srpsko-alžirske saradnje u oblasti odbrane koje je realizovano u toku 2022. godine u Beogradu. On je, takođe, izrazio i očekivanje da će predstojeće, deveto zasedanje Mešovite komisije u Alžiru, u toku ove godine, biti od velikog značaja za dalje unapređenje saradnje u oblasti odbrane, kao i sveukupnih bilateralnih odnosa između dve države.

Ministar odbrane je zahvalio na principijelnom i konzistentnom stavu u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. „Kosova“, kao i za podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu naše zemlje.

Ambasador Mahraz, tokom današnjeg susreta, izrazio je saglasnost u oceni po pitanju značaja jačanja saradnje u oblasti dve zemlje i istakao da je predstojeće zasedanje Mešovite komisije u Alžiru odlična prilika da se definišu smernice za unapređenje pomenute saradnje na različitim poljima od obostranog interesa.

Na kraju sastanka, sagovornici su još jednom izrazili očekivanje da će u narednom periodu biti povećan broj aktivnosti što će doprineti daljem razvoju saradnje u oblasti odbrane između dve zemlje.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
03.04.2023
mp4 (97,61 MB)
Sastanak