Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.03.2023.

Sastanak ministara odbrane Srbije i Kipra na „Šuman forumu“



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se danas u okviru „Šuman foruma“ u Briselu sa ministrom odbrane Republike Kipar Mihalisom Jorgalasom. 

Na početku sastanka, ministar Vučević čestitao je svom kolegi izbor na funkciju ministra odbrane Kipra, uz želje da će dati pun doprinos unapređenju saradnje u oblasti odbrane i sveukupnih odnosa dve zemlje.

Ministar odbrane Srbije zahvalio je na kontinuiranoj podršci Kipra u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije i naglasio da naša zemlja podržava iznalaženje sveobuhvatnog rešenja kiparskog pitanja, u skladu s relevantnim rezolucijama Ujedinjenih nacija. 

On je dodao i da će pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije angažovani u multinacionalnoj operaciji UN na Kipru (UNFICYP) nastojati da i u narednom periodu svojim profesionalizmom, predanošću i zalaganjem opravdaju ukazano poverenje i da će nastaviti da daju doprinos ispunjavanju mandata navedene misije.

Ministri Vučević i Jorgalas saglasili su se da je saradnja u oblasti odbrane dobra i da je karakteriše kvalitativan napredak, imajući u vidu nivo realizovanih susreta i razgovora na visokom nivou, kao i realizovane aktivnosti u domenu vojno-vojne i vojnoekonomske saradnje.

Na sastanku je istaknuto da su bilateralni odnosi dve zemlje tradicionalno dobri i prijateljski, neopterećeni otvorenim pitanjima i zasnovani na međusobnom uvažavanju i saradnji. Takođe, izraženo je uverenje da će i u narednom periodu, kroz zajedničke aktivnosti i saradnju, biti potvrđeno već dokazano prijateljstvo dva naroda i dve vojske.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
21.03.2023
mp4 (19,41 MB)
Sastanak