Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.02.2023.

Bojeva gađanja iz vazduhoplova Vojske Srbije



U okviru redovne borbene obuke avijacijskih jedinica Vojske Srbije u rejonu poligona „Pasuljanske livade“ realizovana su bojeva gađanja ciljeva na zemlji.

Reč je o završnom segmentu ovog ciklusa obuke letačkog sastava 98. vazduhoplovne brigade, čijom uspešnom realizacijom je dodatno unapređena borbena gotovost jedinice za pružanje vazduhoplovne vatrene podrške snagama Kopnene vojske.

Posade aviona „orao“ i helikoptera H-145M, Mi-35, Mi-8 i „gama“ dejstvovale su u dnevnim i noćnim uslovima po ciljevima koji su simulirali oklopne jedinice i utvrđene tačkaste ciljeve u neprijateljevom rasporedu. Dejstvovano je vođenim raketama, nevođenim raketnim zrnima i topovima, a uspešnim neutralisanjem predviđenih ciljeva pripadnici jedinice su demonstrirali odličnu taktičku i vatrenu osposobljenost.

Realizaciji aktivnosti na poligonu „Pasuljanske livade“ danas je prisustvovao načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, u pratnji komandanta Ratnog vazduhoplovstva i PVO, i tom prilikom se uverio da je obuka kvalitetno planirana i izvedena i da je cilj ovonedeljenih gađanja u potpunosti ispunjen.

Podsećajući da je za uspešno izvođenje ove obuke zaslužan i tehnički sastav brigade koji brine o ispravnosti i naoružavanju vazduhoplova, general Mojsilović je letačkim posadama odao priznanje na pokazanoj preciznosti i odličnoj osposobljenosti i najavio dalja ulaganja u ratno vazduhoplovstvo Vojske Srbije.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
22.02.2023
mp4 (122,98 MB)
Gađanja