Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.12.2022.

Razgovori o saradnji u oblasti odbrane sa Republikom Kipar



Delegacija Ministarstva odbrane Republike Srbije, koju je predvodio pomoćnik ministra za politiku odbrane Predrag Bandić, boravila je u poseti Republici Kipar.

Delegaciju Ministarstva odbrane Republike Srbije primio je komandant Nacionalne garde Republike Kipar general-potpukovnik Dimokritos Zervakis. Tom prilikom, razmenjeni su  stavovi o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji u regionu Zapadnog Balkana, Istočnog Mediterana i šire, kao i perspektivama saradnje u oblasti odbrane između dve zemlje.

Tokom posete pomoćnik ministra Bandić sastao se sa šefom za politiku odbrane i međunarodne odnose u Ministarstvu odbrane Republike Kipar Konstantinosom Konstantinuom i tom prilikom je izraženo obostrano zadovoljstvo razvojem odbrambene saradnje tokom 2022. godine.
Na bilateralnim odbrambenim konsultacijama sa delegacijom Nacionalne garde Republike Kipar koju je predvodio pukovnik Lukas Hadžikonstantas iz Nacionalne garde Republike Kipar, analizirana je saradnja u oblasti odbrane i usaglašene su aktivnosti za narednu godinu. Tokom konsultacija istaknut je značaj kontinuiteta bilateralnih odbrambenih konsultacija za definisanje pravaca i konkretizaciju buduće saradnje.

Plan bilateralne vojne saradnje za 2023. godinu, koji daje mogućnosti za dalje kvalitativno unapređenje saradnje u oblasti odbrane, u ime Ministarstva odbrane Republike Srbije potpisao je načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Nebojša Svjetlica, a u ime Nacionalne garde Republike Kipar pukovnik Lukas Hadžikonstantas.
photoFOTOGALERIJA